juliagi

2016.03.31.

Először oldalt a hátán a bőr alatti rész egy 10 Ft-os nagyságban megkeményedett, nagyon érzékeny volt rá nem is lehetett oda nyúlni, és folyamatosan nyalta, még a szőr is kijött azon a tájon. Az orvos azt mondta biztos bolha allergiája van, de én azt hiszem nincs itt bolha, mert akkor a másik kutyán is látni lehetne. A kezelés hatására elmúlott. De sajnos most a jobb hátsó combján van ugyanez, ez tegnap kezdődött, nagyon nyalja, és egy 10 Ft-os nagyságban keményedést érzek, de nem engedi, hogy oda nyúljak. Kérem segítségét, hogy mi lehet ez, és mit tegyek?

Kedves Gazdi!

A bolhanyál allergián kívül is számos ok okozhat viszketegséget: paraziták (pl. rühatkaák, szőrtetvek, ragadozóatkák, esetleg szőrtüszőatkák), táplálék allergia, úgynevezett atópia, vagyis a belélegzett anyagokra adott allergiás reakció, de idősebb állatoknál akár sajnos a viszkető bőrdaganatok, a hormonredszer elváltozásai, ha nem ivartalanított kutyáról van szó, májbetetgség is.

A bolhásság nem feltétlenül jelentkezik minden állaton, és az sem biztos, hogy mindengyik érzékeny, allergiás a bolhanyálra. Viszont amelyik kutya igen, annál akár egyetlen bolhacsípés is súlyos viszketegséget okozhat. Nagyon fontos a hatékony bolhairtás, a környezet kezelése bolhairtó szerrel, minden textília kimosása, stb.

Az alapos bohairtás, rühatkásság elleni kezelés után sorra ki kellene zárni ezeket a kórokokoat: bőrkaparék vizsgálattal a szőrtüszőatkásságot, bakteriális, gombás fertőzést, a táplálékallergiát hypoallergén táplálással, biopsziás mintavétellel a bőrdaganatokat, hasi ultrahang vizsgálattal az esetleges egyéb elváltozásokat, mint amilyen a petefészek daganata, ciszták, a máj megbetegedése, stb.

Ha nem találnak egyéb okot, akkor az allergiás tüneteket tünetei kezeléssel lehet enyhíteni: helyi szteroidos kezeléssel, a viszketegség csillaptására antihisztaminokkal (pl. Atarax), és végső esetben szteroidokkal.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993