teszt kell?

2016.04.05.

Jó napot kívánok! Miért kell tesztelni a kutyámat a szívféreg kezelés előtt? Ha nem tesztelem, és úgy adom a spot-on-t, akkor már úgyis mindegy, mintha van benne kifejlett féreg és úgy adom a spot on-t, mert a spot-on-ok (Advocate) úgy sem hatnak a kifejlett féregre, meg ha van is benne kifejlett féreg, akkor úgyis el fog előbb utóbb pusztulni a kutya, mert nincs pénzem bevinni kórházi intenzív kezelésre. Tehát nem felesleges a tesztre is költenem? Elég nekem fizetni az advocate-ért 2-3 havonta. Illetve miért kell reggel vagy este venni a vért a gyorstesztre, ha az úgysem a lárvát mutatja ki, hanem a kifejlettet? Vagy azok is ilyenkor aktívabbak? Köszönettel! Doro

Kedves Gazdi!

Először is, egy pontosítás: az Advocate spot-onra nem 2-3 havonta, hanem havonta, még pontosabban 4 hetente kell költenie, mert csak ennyi ideig hat.

Abban teljesen igaza van, hogy a kifejlett férgeket kimutató Szívféreg ELISA teszthez bármikor le lehet venni a vért, ez a nőstény szívféreg antigéneket mutat ki, mindegy a napszak. A legtöbb rendelőben azomban nem ezt végzik el önmagában, hanem a másik, mikorfiláriákat,. vagyis fertőző alakokat kimutató móódosított Knott-teszttel együtt. Esetleg ha van rá lehetőség, érdemes először ey olcsóbb Knott-tesztet/ friss vércsepp tesztet elvégeztetni és csak ha ez pozitív, akkor elvégezni a drágább ELISA tesztet.

Ha abban kell súlyozni, hogy jut-e ennivalóra a családnak, vagy a kutya szívférgességét vizsgáltassam-e ki, természetesen ilyen szempontból valóban “felesleges” az előzetes tesztelgetés, jó, hogy van pénz legalább a spot-onra és nem csak ennivalóra, oltásra, stb.

Ha azonban a szakma szabályai szerint, a kutyák egészségének az érdekében akarunk, és van lehetőségünk eljárni, akkor kell a mikorfilária elleni kezelés előtt a Knott-teszt, hogy segíteni tudjunk és be tudjunk avatkozni, fel tudjunk készülni az olyan kutyák kezelésére, akik sajnos megfertőződtek, de tulajdonosaik tudják vállalni a kezelésüket, és a fertőzés megelőzését.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993