Giardia

2016.04.12.

Üdvözlöm! Van egy hat hónapos kiskutyánk, kinél bélsárvizsgálat kimutatta a giardia fertőzést. Szóval kaptunk rá caniquantel plus tablettát, amit szedett egy hétig és egy hét szünet után ismét egy hetes kúrát tartunk éppen. Szóval elolvastam a betegtájékoztatót és az nem tartalmazza, hogy a gardia faj ellen is hatásos.. Az állatorvosunk szerint viszont jó rá az a tabletta. Viszont még mindig véres és nyákos a kutya széklete. Igazából a megerősítését szeretném kérni, hogy jól van kezelve az állat vagy esetleg más gyógyszer után kellene-e néznünk? Köszönettel várom válaszát!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincs tapasztalaton a Caniquantel tablettával, mi igyekszünk olyan készítményt használni, ha elérhető, amelyet törzskönyveztek az adott betegség ellen. A Giardia fertőzést vagy 3 egymást követő napon Drontal plusz tablettával, vagy 5-10 napig Ferdocat pasztával szoktuk kezelni. Ha felmerül, hogy a bélsflóra összettéele is eltolódot, vagy Clostridium fertőzés valószínűsíthető, akkor Metronidazol tablettát szoktunk adni.

A Caniquantel tartalmaz fenbendazolt, ugyanazt a hatóanyagot, amit a Ferdocat paszta, amit ha egy tabletta/10 kg kutya adagban alkalmazzák, akkor elvileg ugyanazt a hatóanyag szintet lehet elérni, mint a Ferdocat pasztával, tudva, hogy a másik összetevőt, a praziquantelt így kissé túladagoljuk. Így nyilván sokkal olcsóbb a kezelés, mint a Ferdocat pasztával.

Fontos a parazita ellenes kezelés mellett a diéta, jól emészthető táplálékkal, ami lehet gyári táp (pl. Royal Canin gastrointestinal), vagy rizs+sovány csikrehús,  a hasmenés ellen a toxinmegkötők (pl. Montmorillonite oldat, bolus adstringens, széntabletta, stb.) és ha már nem véres, csak nyálkás a hasmenés, akkor probiotikum adása (pl. Agroferm por, Florentero paszta, tabletta, stb) és esetleg ezeket egyszerre tartalamzó készítmények (pl. Endia paszta).

A kezelés közben fertőtleníteni kell a környezetet, és az állat szőrét is le kell mosni, meg kell fürdetni, mert 9 nap után önmagát is visszafertőzheti, ráadásul nagyon ritkán a kutya Giardia fertőzése az emberekre is átterjedhet, bár ez nem jelelmző, de érdemes odafigyelni. A fertőzés veszélye akkor nagyobb, ha az állatnak hasmenése van, ezért a bélsár állagára is oda kell figyelni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993