kutya bőrbetegség

2016.04.28.

Üdvözlöm! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy párom családjának van egy idősebb keverék kis termetű, hosszú szőrű kutyája. Körülbelül 2-3 hete a kutya elkezdett erőteljesen vakarózni, úgy, hogy néhány helyen már szinte véresre vakarta a bőrét. Emellett nagyon hullik a szőre, és sok helyen, főleg a háta közepén feltűnően ritkult a szőre. Milyen betegségre utalhatnak ezek a tünetek? Gyógyítható-e illetve más kutyára illetve macskára mennyire veszélyes? Köszönöm előre is válaszukat! Alexandra

Kedves Gazdi!

A viszketés, szőrhullás nagyon sok betegségre jellemző, amerlyek egy része fertőző, akár emberre is, másik része teljesen veszélytelen.

Ami fertőzhet: rühatkáság, de ez jellemzően a lábakon, füleken kezdődik, de később az egész testre kiterjedhet. Embereken a rühatkák apró hólyagszerű kiütéseket okozhatnak, más kuyták-macskák elkaphatják. Lehet még szőrtüszőatka, ami jellemzően csak akkor viszket, ha felülfertőződik, az arra érzékeny embereknél szintén okozhat kiütést. de ez űltalában nem fertőz más állatokat, csak a nem megfelelően működő immunredszerű állatokban szaporodik el.

Lehet bolhanyál-allergia, ilyenkor a bolha átugrálhat más kutyára, macskára, de az allergiásság, vagyis a súlyos vakarózás nem terjed.

Ezen kívül lehet táplálék vagy egyéb allergia, ezek miatt a bőr bakteriális vagy gombás fertőzése, esetleg súlyos májbetegség, de akár bőrdaganat is a viszketegség oka., ezek egyike sem fertőző.

Legelső a bőrkaparék vizsgálat, idősebb kutyában ha van rá lehetőség a vérkép, vérlabor, hasi ultrahang, eközben a parazita ellenes kezelés (a rühatkák nagyon nehéz kimutatni, erre inkább próbakezeléseket szoktak alkalmazni, pl. Advocate, Stronghold 2-4 hetes időközönként, ahogy állatorvosa rendeli).

A táplálékallergia jellemzően korábban, 1-4 éves kor körül jelentkezik, ahogy az egyéb anyagokra adott allergiás válaszok sem idős korban fordulnak elő, bár a biológiában szinte minden lehetséges. Ilyenkor a megfelelő táplálék (hypoallergén táp, vagy egyéb eliminációs diéta), a felülfertőződések kezelése, esetleg atihisztaminok, súlyos esetben glükokortikoidok hozhatnak javulást. természetes ez sem fertőző.

Remélem hamarosan megtaláljéj a viszketegség okát és megfelelő kezelését!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993