Cinke

2016.04.28.

Tisztelt doktor úr! Körülbelül egy éve került hozzánk egy mini yorkshire. Volt előtte egy 2 éves ivartalanított kandúr cicánk. Eddig semmi baj nem volt, de most néhány napja a cica támadja a kutyánkat, egész pontosan fojtogatta, úgy kell leszedni róla. Amikor a kutya már hörög akkor sem hagyja. Mit tehetünk? Nem merjük egyedül hagyni őket, mert félünk egyszer arra érkezünk hogy a kutya átharapot torokkal fekszik. Most várunk kisbabát rá veszélyes lehet a cica? Köszönöm a segítséget! Gabi

Kedves Gazdi!

Nem vagyok benne biztos, hogy macskák képesek fojtogatni bárkit is, az biztos, hogy mikor játszanak vagy harcolnak egymással, akkor egymás nyakát próbálják harapni, és közben a hátsó lábukkal rugdossák, mellső lábaikkal átkarolják, ami talán emlékeztethet ilyesmire. Ugyanígy néznek ki játék közben is. Azt kéne kideríteni, hogy játék, vagy komoly a dolog: ha komoly, akkor a bőrt is átharapja-e, megsebesíti-e a cica, a kutya vérzik-e, lesznek-e kis lukak a bőrén? ha nem, akkor biztos lehet benne, hogy a macska szempontjából ez játék! Ha valóban vér is folyik, akkor legjobb, ha megszakítják az együttélést 🙁 Erről nem írt, remélem nem erről van szó.

Mindemellett a kutyának lehet olyan betegsége, például légcső szűkület, légcső összeesés, torokgyulladás, nyirokcsomó megnagyobbodás, szívbetegség, stb. amely miatt a durvább játéktól hörögni kezd. Ebben az esetben meg kellene őt vizsgáltatni állatorvosal, egy egyszerű fizikális vizsgálat is segíthet, meg lehet ítélni a nyaki nyirokcsomók, a garatképletek, összenyomással, hallgatózással a légcső nyaki szakaszának állapotát, a szívverést, röntgen felvételből általában kiderül, hogy milyen a légcső lefutása a mellkasban, stb.

Ha valóban fuldoklik, rosszul van a kutyus, mikor a cicával játszik, akkor el kell őket különíteni, mikor Önök nincsenek otthon.

Anyaként az az érzésem, hogy már jövendő kisbabáját félti a macskától, esetleg lelki szemei előtt megjelenik, hogy mi van, ha ez a “vad, fojtogató” macska a kisbabára is “rátámad”. Erre saját tapasztalatból tudok válaszolni: két kisgyereket neveltem föl két macskával. A kisbabák kalimpálnak, és hangosak, minden épkézláb macska leginkább retteg tőlük, alig meri megközelíteni őket. A babaágyat, babszobát aért célszerű árva tartani a macska előtt, mert imádnak ilyen jószagú, meleg helyeken feküdni a cicák. Később, mikor már mászik, akkor inkább a macskát kell félteni, nehogy bekapják a farkát, húzzák a fülét, vagy a nyakát szeretetteljesen elkapják a babák, hogy ennél fogva felemeljék :-). Szerencsére a legtöbb macska igen megértő a kisgyerekekkel, inkább fújnak, mit karmolnak és gyorsan menekülőre fogják. Mindkét gyerekem és macskám pár apró karcolással megúszta az együtt felnövést.

A lakásában tartott macskáktól betegséget, férget aligha kaphat el, a macskavécére és a macskatápra kell csak vigyázni az első időkben, a nagyobbik lányom például szívesen eszegette, szerencsére csak az utóbbit, a tápot 🙂 A biztonság kedvéért azért egy féreghajtó,  ráfér a cicára (és 3 havonta a kutyára!), mielőtt megszületik a baba, amihez előre is gratulálok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993