kellesz nekünk

2016.05.09.

Két éve ivartalanított kandúrunk időről időre visszatérő betegsége a húgykövesség( húgykövesség?) Hónapok óta uropet illetve urocid paszta. Altatásban végzett katéterezéssel megoldódtak a gondok… most aggódom! Az elmúlt négy napban tegnappal bezáróan három napon katéterezés. Első kettő altatásban, a tegnapi ébren.. Katéteren keresztül, igaz nyomásra, de szépen ürült a vizelet és nem csúnya. Aztán otthon guggolás az alomban.. itt -ott… és cseperésző vizelet. A doktor úr átöblítette antibiotikumot kapott.. szóval nem akarom megbántani, rengetegszer és áldozatkészen segített már.. De félek, hogy ez így nagyon nem jó.. nagy a felelősség. Tanácstalan vagyok és aggódom nagyon.

Kedves Gazdi!

Nagyon gyakori sajnos ez a húgyuti elzáródás kandúr cicáknál. Legjobb lenne, ha ilyen esetben kórházi felvételre is lehetőség lenne, ahol altatásban ki lehet varrni a katétert, majd műtéti gallért lehet adni a cicára, és a húgyuti fertőzés rendeződéséig kórházban maradhat, amivel elkerülhető, hogy újra és újra altatni és katéterezni kelljen. Fontos a hosszú antibiotikum kúra, van, hogy akár 2-3 hétig is szednie kell a cicának a megfelelő antibiotikumot (legtöbbször enrofloxacin, 5mg/kg adagban napi 1x)

Van műtéti megoldása is a visszatrő húgyuti fertőzésnek és húgykőképződésnek, ekkor sebészileg megnyitják a húgycsövet a hason, és ettől kedzve “szabad” utja van a húgyköveknek. Ezt csak végső esetben, és csak  nagy gyakorlattal rendelkező sebésszel jó végeztetni, nem egy általános, rutin műtét, amit egy általános állatorvos is végez. Ha nem sikerül a speciális diétával (pl. Royal Canin Urinary) , vizeletsavanyítással sem eredményt elérni és folyton visszatér a húgykövesség, akkor kérjék, hogy küldje Önöket tovább olyan rendelőbe, állatkórházba, ahol ilyen műtétet végeznek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993