Kölyök kutya vásárlása

2016.05.12.

Jó napot kívánok! Segítséget szeretnék kérni Öntől. Épp kiskutya vásárlás előtt állok. Amerikai staffordshire terrier a kiválasztott fajta. Elsősorban tenyésztőtől szeretnék, minőségi kölyköt vásárolni és nem egy szaporítótól. Ennek a fajtának milyen gyakori megbetegedései vannak? ( Itt gondolok a csipő displaziára, ataxiás megbetegedésekre) Gyakori betegségek ezek? Mit tanácsol Ön, csak tenyésztőtől lehet a mai világban vásárolni kiskutyát, ami egészséges is? Milyen rejtett betegségeket hordozhat? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó Kitti

Kedves Gazdi!
Én is úgy tudom, ahogy Ön, a cerebelláris ataxia és a csípő dysplázia a két legfontosabb, szűrést igénylő betegség. Az előbbi genetikai vizsgálattal szűrhető (francia laborba küldendő szájtampon minta) a szülőkből vagy akár a kiskutyából. EZ a betegség csak jóval később, 3-5 éves kor körül jelentkezik tünetekben, ezért fontos az előzetes szűrés.

Az csípődiszpláziát megfelelő, a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület által kiadott igazolás alapján röntgen vizsgálatból szűrhető, természetesen a szülőkből, minél több felmenőből, korábbi almokból. A kiskutya szűrése megfelelően csak 12-24 hónapos kor felett végezhető el, előtte csak “előszűrés” lehetséges, az úgynevezett PennHip szűrés, amely már 16 hetes korban jól megjósolja a későbbi diszplázia előfordulását. Idézek a Magyar Kisállat Ortopédiai Egysület holnapjáról:

“Lehetőség szerint mindig kössünk írásbeli szerződést, melyben szerepeljen, hogy milyen célra vásároltuk a kutyát, ill. kiköthetünk számunkra fontos kritériumokat. Ezzel sok esetben elejét vehetjük a későbbi elhúzódó jogi vitáknak. Egy ily módon leinformálható, és garanciát adó tenyészetből származó kölyök nyilván drágább. Nem kellő körültekintésünkért adott esetben viszont később fizethetünk meg drágán: a hozzánk nőtt kutya elvesztésével, az éveken át tartó gyógyszerezéssel, az állatorvosi, és esetleges műtéti költségekkel.”

Mindezek mellett fontos megnézni az állatok tartási körülményét, oltásait, féreghajtását, a szülői vérvonal idegrendszeri stabilitását, nyougodtságát, ebből a fajtából még inkább elkerülni az ideges, labilis idegrendszerű egyedeket, vérvonalat. Nagyon fontos a kutyanevelésnek is időben utána nézni, megfelelő kutyaovit és kutyaiskolát választani, utána kérdezni, hogy mikortól, mennyiért ajánlják a résztvételt, milyen feltételekkel.

Sok sikert és sok örömöt kivánok a kiskutyához!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993