G.Judit

2016.05.24.

Tisztelt Állatorvosok !Lassan 10 éves yorkshire terrier ivaros kan kutyám Cushing gyanus (vérvizsgálaton vagyunk túl ,a helyi UH nem mutatott ki semmit, ezért az egyetemre kell mennünk speciális UH-ra), májvédő Trovet táppal és 1 hónapos Samylin kúra után az eltérések az eredményben: ALT (GPT) 221 IU/I; ALKP 2800 IU/I; GGT 12 IU/I; lipémia 76. Az egyik kérdésem, hogy évekkel ezelőtt hatalmas mennyiségű szteroidot kapott rendszeresen a pollen allergiája miatt, alakulhatott-e ez attól ki, lett maradandó? A második kérdésem az életminősége a kutyának: le fog-e épülni (mit takar ez), lesznek-e fájdalmai, milyen változásokra lehet számítani a kezelés/gyógyszerezés ellenére, mik a kilátásaink? Az étkezéssel kapcsolatban kérdezném, hogy vannak-e olyan zöldségek, gyümölcsök amiket semmiképpen nem kaphat emiatt a betegség miatt, mert ő nagyon szeret minden ilyesmit, és eddig kapott is azokból, amik nem tiltottak a kutyáknak. köszönettel: G.Judit

Kedves Gazdi!

A nagy mennyiségű és  a huzamosabb idejű szteroid szedés igencsak hajlamosít a Cushing-kórra, ennek saját neve is van, iatrogéén Cushingnak nevezik. A glükokortikoid hormonok túltermelése májelégtelenséget okoz, ami sárgaságban, étvágytalanságban, hányás-hasmenésben, hasűri folyadékgyülemben jelentkezhet. A Cushingos betegek egész anyagcseréje felborul, a bőrük elvékonyodik, elhíznak, sokat isznak, pisilnek, sokat esznek és fogékonyabbak a fertőzéskre, szaruhártya fekélyük lehet, húgyutifertőzéseik, húgykövük, szívelégtelenségük, cukorbetegségre is fogékonyabbak. Sajnos nem túl jó kilátások, bár az sem törvényszerű, hogy valamennyi tünet jelentkezik.

Nem tudok olyan zöldségről, gyümölcsről, amely kifejezetten tiltott lenne Cushingos betegeknek, talán módjával mindent ehet, amit korábban, a táplálék zsírtartalma mindenképpen legyen minimális, és minél optimálisabb adagban beállított és emészthető fehérje is fontos, egy jó pl.Hepatic, vagyis májbetegeknek való tápban ezek mind benne vannak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993