Morzsi

2016.05.27.

Gennyes méhgyulladása van a kutyámnak? 12 éves a nőstény kutyám. Nem szoktam észrevenni mikor tüzel, nem láttam soha hogy vérezne, csak nyalni szokta magát ott hátul, meg mintha kicsit be lenne neki dagadva olyankor. Most se vettem észre semmi szokatlant, csak azt, hogy többet alszik és néha lázas. Étvágya egyébként nagyon jó, sokat eszik. Vitamincseppeket vettem neki, de nagyon megijesztettek az állatpatikába, hogy biztos gennyes méhgyulladása van. Ennek mik lennének a tünetei? Utánanéztem, hogy ebben az esetben mindenképpen ivartalaníttani kellene, de az állatorvos nem javasolta a műtétet a kutya kora miatt. Ő nem állapított meg méhgyulladást, telefonon beszéltem csak vele, azt mondta hogy várjuk. Nagyon meg vagyok ijedve, mire figyeljek? Vagy egy 12 éves kutyánál normális, ha többet alszik? Köszönöm

Kedves Gazdi!

A gennyes méhgyulladás tünetei a következők: tüzelés befejezése után kb. 2-4 héttel rendellenes folyás, váladékozás a pérából, sok ivás, sok vizelés, bágyadtság, fáradékonyság. Még súlyosabb az állapot, ha a méhszáj bezáródik, vagyis abbamarad a folyás, viszont a kutya egyre bágyadtabb, sokat iszik, pisil.

Ezen kívülegy idős kutyának számtalan baja a lehet, a fertőző betegségektől (hogyan vette észre hogy lázas? Rektális, vagyis végbélben történő hőméréssel 38,0-39,0 fokig normális a kutyák hőmérséklete) a mozgásszervi megbetegedéseken, artrózison át a szívelégtelenségig, hormonális eredtű betegségekig sok minden okozhat  aluszékonyságot. Érdemes lenne megvizsgáltatni állatorvossal, ha szükséges kiegészítő vizsgálatokat is végeztetni (vérkép, vérlabor, vizelet vizsgálat, hasi ultrahang, szívultrahang, stb.) legfeljebb kiderül, hogy “csak” idős korára való tekintettel nem olyan fürege már, mint volt.

Sajnos ezt el kell mondanom, hogy a gennyes méhgyulladás akármelyik tüzelés után kialakulhat idősebb korban, mert a kutryák életük végéig tüzelnek. Az éltekor valóban megnehezíti az altatást, és az abból való felépülést, de megfelelő felszereltséggel ez sem probléma, nagyban csökkenthetőek az esetleges kockázatok.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993