Csúnya cica

2016.05.27.

Tisztelt Doktorúr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy: A macskam (sima hazi, korat biztosan nem tudni, nem fiatal, 3 éve verődött hozzank) kb. masfél hete nyaladzani kezdett, lehelete büdös lett. Megnéztük a szájat, “fogas” gyanúnk beigazolódni latszódott, orvoshoz fordultunk. Egy fogat eltavolított, kitisztította a sebet. Akkor par óraig jó volt, de mar az egész macska büdös, nyaladzik, és vérzik a szaja belül. A tisztogatassal nem megyünk sokra, meg azt sem tudtuk meg, hogy mi okozhatta ezt. (Mivel kijarós, igy elég sok lehetőség felmerül. De mégis? Megharaphatta valami, talan az volt az orvosi gyanú, mivel elöl az ínye elég csúnya, viszont hatul semmi baja.) Tudok rajta valahogy itthon segíteni? Hyperol tabletta vagy ilyesmi? Talan segítené a gyógyulast. Köszönöm valaszat!

Kedves Gazdi!
Macskáknál szájgyulladást, fogíny gyulladást sok betegség okozhat: vírusos megbetegedések (FelV, FIV), vesebetegség, fogkövesség következtében kialakuló fogíny gyulladás, a fogak felszívódásával járó megbetegedés, az úgynevezett eosinofil granuloma komplex, de akár valamilyen maró anyag felvétele, idegentest is okozhat hirtelen kialakuló szájgyulladást.

Ha nincsen lehetőség ultrahangos fogkő leszedésre, kiegészítő vizsgálatokra (fogröntgen, vérkép, vérlabor, biopszia, vírusteszt), akkor akár egy antibiotikum, gyulladácsökkentő is segíthet. Fertőtlenítés, ecsetelés pl. a higított betadinnal, Stomodine géllel hasznos lehet a gyógyulás segítésére,de mivel a macskák szája tele van baktériumokkal, és igen fájdalmas ilyenkor, a harapás veszélye nélkül ez most nehezen lehet kivitelezheő. Ha erre nem múlnak a tünetek, akkor jól felszerelt állatkórházba kell vinni a cicát, hogy segíteni tudjanak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993