Molly

2016.05.30.

Tisztelt Doktor úr/nő! Mopsz kutyám egyik szeme nem olyan fényesen csillog mint a másik. Olyan mintha, olyan homály lenne rajta. Azt mondta az orvos, hogy száraz a szeme és használjunk Visine szemcseppet. Másoktól hallottam, hogy az nem jó, mert megnöveli a szemben a nyomást. Többféle Visine szemcsepp van. Én a száraz szemre való szemgélt vettem. Használhatom-e a kutyámnak? Reggelente mindig van váladék a szemében. Ez esetleg lehet valami gyulladás is?

Kedves Gazdi!

Legalább pár, nem szemészetileg szakosodott rendelőben is kivitelezhető alap vizsgálat hasznos lenne: fluoreszcein-próba, ahol a cornea állapotát vizsgáljuk, van-e sérülés, fekély és a Schirmer könnyteszt, amellyel azt lehet megítélni, hogy mennyi könny termelődik, ha egyáltalán. A száraz szem betegség azért alakul ki, mert nem termelődik elegendő könny, vagy nem megfelelő öszetételű. Ha a cornea, a szem külső rétege kártosodott, akkor nagyon fontos az esetleges bakteriális felülfertőződés kezelése antibiotikumos szemcseppel, ehhez fontos a fluoreszcein teszt, mert egyes antibiotikumos szemcseppek szteroidokat tartalmaznak és ezek súlyos mellékhatásokat okoznak a sérül corneán. A száraz szem betegséget lehet ciklosporin tartalmú szemcseppel kezelni (Optimmune szemcsepp), ez sokszor javít a beteg állapotán. Ezen kívül a legfontosabb kezelés a könnypótlás, műkönnyel, naponta 10-12-szer, minél többször. Ehhez hasznos lehet a Systane szemgél, a Tears Naturale szemcsepp, vagy ha állatorvosa azt ajánlja, akár a Visine száraz szemre való szemgél.

Ha nem múlnak vagy súlyosbodnak a tünetek, vakarja, fájlalja a kutya szemét, akkor alaposabb, a szem mélyebb rétegeit is érintő vizsgálatot kutya szemészeti szakrendelésen tudnak végezni!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993