bolha

2016.05.30.

Tisztelt doktorúr/doktor nő! 4 cicánk van, (fiúk, lányok) tavaly nyáron arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik cica nagyon el kezdett vakaródzni, majd tépni a szőrét, nemsokára a többi is, szeptemberre már sebesek lettek, annyira tépték magukat, (belül alkaron, belső comb, has,- ezeken a helyeken már nem is volt szőrük csak sebek. Azt hittük rühesek, elvittük az egyiket az állatorvoshoz, aki azt mondta bolhásak és vegyünk nekik bolhairtót, amit meg is tettünk, (bolha, tetű és még valami egybe-a nyakra cseppenthető, és egy nagy flakont is vettünk, amit az állatorvos javasolt, hogy a szobákat is fertőtlenítsük vele, bár szobába nem járnak be, csak az előszobába-ott van a fekhelyük-azt is kicseréltük) Miután rácsepegtettük a nyakukra, még rosszabb lett a helyzet, sokkal intenzívebben kezdtek vakaródzni és minden maradt ugyanaz, sőt az egyik cicának a bőrrel együtt kezdett leválni a szőre. Őt újra elvittük az állatorvoshoz, aki újra azt mondta, hogy bolhásak. 70 éve vannak macskáink, kijárósak, mindig voltak bolháik is, de ilyet még soha tapasztaltunk, és velük sem volt korábban ilyen probléma. Később még egy kezelést csináltunk, de szintén nem változott semmi. Télre viszont abbamaradt, a szőrük is visszanőtt. de most újra kezdődik minden. Megint kaptak bolhairtót a nyakukra, de megint nem változott semmi. Mit tudnánk tenni? Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha mind a 4 cica vakarózik, akkor legnagyobb valószínűsége a fertőző kóroknak van. Ezek közül mindenképpen a parazitásságot kell kizárni, aminek az a legjobb módja, hogy nyakra cseppentős parazita ellenes szert teszünk rájuk, ahogy állatorvosuk is tette.  Sajnos előfordul, hogy egy-egy állat allergiás lesz valamelyik összetevőre, de hogy mind a 4?

Alaposan át kellene vizsgálni a cicák szőrét-bőrét parazita petéket, bolhaürüléket keresve, bár a macskákban sokszor lehetetlen ilyet találni, olyan akkurátusan tisztogatják magukat. Az elváltozott területről lehetne bőrkaparék mintát venni, hogy kiderüljön, hogy találnak-e a laborban gombát, szőrtüszőatkák, baktériumokat, stb. Eközben meg kellene próbálni egy másk parazita ellenes szert használni, hátha ez nem vált ki allergiás reakciót, és az is lehet, hogy olyan súlyos a vakarózás, hogy szükség lehet azonnali hatású gyulladáscsökkentőre (szteroidra) is, bár ezzel vigyázni kell, mert a gombásság, rühösség tüneteit súlyosbíthatja.

Ha egy alomból származnak a cicák, akkor akár az is előfordulhat, hogy az allergiás hajlamuk, netán autoimmun bőrbetegségük családi halmozódást mutat, netán mindannyian fertőzöttek macska vírussal (macska herpes, FelV, FIV), ami szinten okozhat viszketegséget, a tünetek súlyosbodását. Ezeket vérteszttel, akár a szétkapart területekről vett tampon mintából (PCR), biopsziás mintavétellel, speciális diétával lehet kimutatni bár ezek a vizsgálatok már költségesebbek.

Remélem nagyon, hogy egy bőrkaparék vizsgálat vagy még inkább már egy másik fajta parazita irtó szer segíteni fog! 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993