Mogyi

2016.05.30.

Kedves Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy 3 éves yorki kutyám pár hónapja hasmenéses lett a házi koszttól, ill. az aszpikos kutyakajától, úgy hogy előtte semmi baja nem volt ezektől. Ezután csak a saját tápját kapta (chicoppie – bárányos, royal cannin – csirkés), majd kb. 1 hónapja egyik pillanatról a másikra a csirkés táptól is hasmenéses lett ill. feltelt vízzel. Azt mondták, hogy lehet fehérje feladagolás. I/D konzervet és probiotikumot kaptunk a bélflórájára, majd visszaálltunk a saját tápra. 2 hete viszont a bárányos táptól is hasmenéses lett és rengeteget iszik, amitől kicsit vizes lett. A vérvétel fehérjehiányt mutatott ki, kapott rá májsegítőt ill. probiotikumot és egy gyógytápot (W/D). Ezeket 3 napja szedi. Feltelt azóta teljesen vízzel, amire vízhajtót kaptunk ma, az állatorvos viszont azt mondja, ezeket a tüneteket okozhatja májsönt. Viszont egyáltalán nem fáradt, beteg, ugyanolyan virgonc, és neki elvileg fehérje hiánya van a vérkép szerint. Érdemes megint kifizetnem a vérvételt, vagy keressek másik orvost? Válaszát előre is köszönöm! Melinda

Kedves Gazdi!

Ha jól értelmezem levelét, akkor régóta hasmenése van a kutyusnak és a hasüregéen folyadék halmozódott fel, amit orvosi nyelven ascitesnek hívnak. A vérlabor szerint talán csökkent a total protein, ami állhat a hasűri folyadék felhalmozódás hátterében is. Talán a májnezim értékei is emelkedettek voltak?

Ha a vérvizsgálaton túl vannak, akkor egy jó felbontású hasi ultrahang vizsgálat lenne talán a következő lépés, ahol a májat, hasnyálmirigyet, vesét, egyéb szerveket is meg tudnának ítélni, esetleg a májsönt is láthatóvá válna. Eközben a bélsár vizsgálatnak, a bélsár emésztéses vizsgálatának is lenne értelme, hogy a hasnyálmirigy rendellenes működését, az exokrin pancreas insuficienciát is ki tudják zárni. Ezek mellett a hypoallergén tápra való áttállás, szükség esetén gastroenterológiai kivizsgálás, bélbiopszia is szükséges lehet. Ha állatorvosa is úgy látja, akkor be lehetne utalni olyan intézménybe, ahol egyhelyen el tudnak végezni minden vizsgálatot, pl. IDE.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993