Solt

2016.06.10.

Üdv! 3 napja hoztuk haza németjuhász kölyökkutyánkat. Megbízható tenyésztőtől, az első két oltását már megkapta, illetve a féregtelenítést is kapja. Azonban etetések után hasmenése van és hány is. Egyéb tünete nincs, életvidám, játékos. Rizst kap főtt csirkével, a tenyésztő is ezzel etette. Mi lehet a gond? Nagyon mohón eszik, naponta háromszor kap kis adagokat. A legutóbbi parvo és kombinált oltását 4 napja kapta. Betegség állhat a háttérben vagy csak az új otthon miatt lehet? Válaszát köszönöm!

Kedves Gazdi!

Azt kellene kideríteni, hogy valóban hányásról vagy az étel felöklendezéséről, regurgitációról van-e szó, ez attól függ, hogy mennyi idővel az evés után jön ki a gyomortartalom. A regurgitációnál a nyelőcső megbetegedéseit, esetleg férgességét, részleges elzáródását, lefűződését kellene kizárni, akár kontrasztos röntgennel, akár endoszkópiával. Az is kérdés, hogy ez most kezdődött, vagy esetleg már egész kiskora óta tart, ami esetleg nem volt észrevehető a sok másik kutya között.

Legelőször jó lenne egy alap bélsár vizsgálat: parazitológiai és Giradia vizsgálat, és ezzel egyidőben egy féreghajtás megfelelő szerrel. Ha nem véres a hasmenés, akkor a probiotikum adása is jótékony lehet legalább 34- hétig (pl. Agroferm por, Gastroferm por, Florentero stb.). A diétáztatás nehéz ügy ilyen esetben, mert elvileg a rizs+ főt száraz csirkehús már a diétás táplálás, amit ajánlani szoktunk, esetleg kevere meg lehetne próbálni egy gastrointestinális gyógytápot keverni bele, de ha nem változik semmi, akkor akár a hypoallergén gyógytáp etetése is felmerülhet.

Egy szó, mint száz, állatorvoshoz kell fordulniuk!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993