több kérdés

2016.06.10.

Kedves állatorvos! Több kérdésem lenne. 4 éves szuka kutyám ivartalanítására készülök. Szeretném megkérdezni, hogy csak a petefészkeket veszik ki ilyenkor vagy a méhet is ? Én szeretném hogy a méhét is eltávolítsák, de ezt külön kérni kell? Vagy mi a bevett szokás ? Eddig az öreg kutyáimat géppel altatták, most akihez készülök állatorvos injekcióval altat, ez mit jelent ? Veszélyesebb? Hogy tudják igy megfigyelni az állatot műtét közben? Az emlődaganatok tekintetében nagyon el vagyok késve, hogy már ennyi éves a kutya és csak most kerül ivartalanításra? A szóban forgó kutyus egy mozgékony, frizbiző, ereje teljében lévő, néha azonban azt figyeltem meg, hogy sápadt a foginye, nem olyan piros. Ez mire utalhat? Befolyásolhatja a műtétet ? Köszönöm a válaszát

Kedves Gazdi!

Én csak azt tudom leírni, hogy mi hogyan csináljuk: a méhet csak akkor távolítjuk el, ha indokolt: ciszták a petefészken, elváltozás a méh üregében, kórosan megvastagodott a méh nyálkahártyája, folyadék van benne, stb.

Az altatásnál az “injekciós” az jelentheti, hogy nincs kanül, vagyis vénás lehetőség a gyógyszerbeadásra, nincs tubus, amin keresztül oxigént /és vagy altatógázt tudnánk adagolni. Ez mindenképpen kevésbé biztonságos módszer, de sok helyen a felszereltség hiánya miatt csak így altatnak, és így is sikeresek a műtétek. Az állat megfigyeléséhez nem csak a megfelelő műszerek hasznosak (pulzoximéter, légzésfigyelő, stb.), hanem a megfelelő gyakrolat, az altatást figyelő szakavatott hozzáértő ember (második állatorvos, szakasszisztens), ami sokszor műszerek nélkül is megoldható, főleg, ha ez még az altatás utáni leglább 1-2 órán át is tart. Manapság már nem szokás bódult, altatott állatot hazaadni, legalábbis a jobb rendelőkben.

Az íny sápadtsága változhat a fizikai aktivitás során is, a műtét előtti kivizsgálás segíthet eldönteni, hogy van-e teendő: vérkép, vérlabor, szívféreg szűrésszívultrahang, EKG, hasi ultrahang vizsgálat.

A szakirodalom szerint csak az első tüzelés előtti ivartalanítás csökkenti szignifikánsan az emlődaganatok kialakulásának az esélyét, ha minden tüzelés során nőhetnek ezek a duzzanatok, így ha már kialakult az emlődaganat, akkor mindenképpen indokolt az ivartalanítás.

Legjobb lenne attól az állatrvostól információt kérni, akihez ivartalanítani vinni, mert ugyancsak eltérőek az altatási módok, használt gyógyszerek, a méh/petefészek eltávolítási szokások. Akkor meg tudná vele azt is beszélni, hogy Ön miért szeretné kérni a kutya méhének eltrávolítását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993