mona

2016.06.10.

Tiszteletem! 3 hete fogadtam örökbe a cicaseregtől egy sziámi cicát. Rögtön el vittük orvoshoz, mert be volt gyulladva a szeme, kapott szemcseppet is. Sajnos ez nem használt, így vissza mentünk az állatorvosomhoz és kiderült hogy nem csak az volt a baj, hanem mellhártya gyulladása is van. Kapott injekciót is és még kell is menjünk. A kérdésem az lenne, hogy ebből marad-e vissza neki valami?

Kedves Gazdi!
A mellhártya gyulladás macskákban (is) igen súlyos betegség. Súlyos légzési nehézség társulhat hozzá, sokszor láz, bágyadtság, étvágytalanság. Kiváltó oka lehet vírusos betegség (pl. FIP, macskák fertőző hashártya gyulladása), esetleg bakteriális fertőzés, ami nem csak tüdőgyulladást, hanem mellhártya gyulladást is okoz, esetleg korábbi sérülés, amely beterjedt a mellüregbe, stb. A mellhártya gyulladást kísérheti mellűri folyadékgyülem, főleg ilyenkor jellemző a légzési nehézség, ilyenkor szükséges a felgyűlt folyadékból mintát venni, a mellkas próbacsapolásával (bódítva, vagy ébren egy tűvel megpróbálják leszívni a felhalmozódott folyadékot), amely során a leszívott váladékből tenyésztéses vizsgálatot, citológiai vizsgálatot is célszerű végezni. Segít a diagnózisban ha röntgen, ultrahang vizsgálat is készül.  Ha beigazolódik a FIP betegség gyanúja (citológiai vizsgálattal), akkor jelenleg sajnos azt kell mondani, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség. Ha bakteriális fertőzés a kiváltó ok, akkor jobbak az esélyek a gyógyulásra.

Ezek mellett macska vírusteszt is jó lenne (FelV, FIV fertőzés kimutatása vérből), mert ezek jelenléte sajnos nagyban ronthatja a betegség lefolyását, mert ezek sajnos szibntén gyógyíthatatalnok.

Sajnálom, hogy nem tudtam jobb hírekkel szolgálni, de remélem, hogy sikerül meggyógyítani a cicát!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993