Kutya etetése

2016.06.15.

Üdvözlöm Önöket, szeretném tanácsukat kerni a kutya helyes táplálkozávával kapcsolatban. Szeretném, ha kutyáim nagyon egészségesek lennenek és elég drága minőségi táppal etetem őket viszont c vitamin is van benne, igaz nem mesterséges, hanem piros bogyos gyümölcs van benne, aminek magas a c vitamin tartalma, de én ugy tudom a kutyaknak nincs szükségük c vitaminra és nem tudom lehet-e káros hatása, ha folyamatosan fogyaszt belöle. A másik, hogy a kutyáim nagyon válogatósal és alig esznek valamit rossz étvágyuk van pedig a táp mellett fözök is nekik mindig húsokat meg rizst. Sokszor ki is kell dobni, mert nem eszik meg. A tápból is épp hogy esznek egy keveset és állandóan azért aggódom, hogy nem e lesz valami bajuk, hogy alig esznek, nagyon rossz ezt látni. Igaz kis termetüek, 10 kg-osak és nem soványak, de akkor is általaban nap közbe semmit nem esznek, csak répát és késö este esznek pár falatot, mert akkor mar olyan éhesek. A kenyeret viszont imádják, azt az egyet bármikor megeszik, de tudom az sem egészséges és probálom leszoktatni rola őket. A másik kérdésem, hogy a nyers répa rendszeres fogyasztása káros-e nekik, mert azt viszont nap közbe mindig rágcsálnak, de minden nap nagyon szeretik, ezért mindig biorépát veszek, abban talan nincs annyi vegyszer mint a simában. Olyan helyen tartom a zöldségeket, hogy elérik és igy mindig lopkodnak, kiszolgálják magukat. De nem tudom jó- e hogy ilyen sok répát esznek ettől lehet valami bajuk?válaszukat köszönöm!

Kedves Gazdi!

A kutyák emésztőrendszere arra van kitalálva, hogy ritkán, maximum naponta 1-2x egyenek. Az állandó evés nem tesz jót nekik. Nem baj, ha napközben nem esznek semmit, sőt!

Tudtommal a nyers biorépa nem ártalmas, de egész nap nem szabadna őket etetni ezzel sem, ahogy kenyérrel sem, mint azt már Ön is tudja.

Ha megfelelelő a tápláltsági állapotuk, vagyis se nem kövérek se nem soványak, akkor semmi oka az aggodalomra, sokszor a gazdik szubjektív megítélése nem reális, mikor azt érzik, hogy nagyon keveset eszik az állatuk. Érdemes hallgatni a kutyák szervezetére: ha elég tápanyaghoz jutnak, akkor megfelelő a kondíciójuk. Ilyenkor nem kell aggódni.

A C-vitamint, hogy azért teszik bele a tápgyártók, mert mindenféle stresszhelyeztekben hasznos a kutyáknak is, anitoxidáns, segíti az immunredszer működését, nem káros, legfeljebb kipisilik, vízben oldható.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993