A cicámnak valami baja van, de nem tudjuk, hogy mi

2016.06.15.

Üdvözlöm! Pár hónapja már tettem fel itt kérdést. Lidi cicánkat (aki 11 éves, ivartalanított, többségében benti, de néha kijárós cica) febr. 4 .-én műtötték a gyomor nyálkahártyájából kiinduló daganattal. Sajnos a szövettan rosszindulatúnak érkezett meg. Magát a daganatot, ami kb. 8 cm-es volt, teljes egészében sikerült kiműteni. Nem volt áttétes. A műtétnél ott kellett hagynunk majdnem 2 napra. Műtét után sűrűbben ment pisilni, de nem volt vele probléma. Most pár hete furán kezdett viselkedni. Kevesebbet evett, nem szerette, ha megsimogatjuk, nem dorombolt, járt a farka, a füleit hátra húzta, nem játszott. Elvittük állatorvoshoz egy pár nap elteltével, ahol az alap kivizsgálás nem mutatott ki semmit. Az ultrahang hál istennek még nem mutatta a kiújulást! Végülis a húgyúti fertőzés lett diagnosztizálva nála. Kapott egy szurit, mire hazajöttünk már sokkal jobban volt. Majd 5 napon keresztül adtuk neki a Enroxil Flavour 15mg tablettát kettesével, mert 5 kg felett van a súlya. Már a szuri után jobban volt. Jött, hízelgett, dorombolt, játszott, szép lassan abbamaradt a farokjárása is, enni is elkezdett jobban. Múlthét vas. elfogyott a gyógyszer és kedden már észre is vettem, hogy megint kedvetlenebb, elkezdett járni a farka, ha a közelébe voltunk. Hátrahúzta a füleit, nem dorombol, nem játszik, kevesebbet eszik. A dr.nőt felhívtam és elmondtam, hogy mi a probléma. Egyenlőre nem kellett bevinnünk a cicát, hogy ne stresszeljük a kocsizással. Én mentem el a gyógyszerért. Ismét az Enroxil flavour 15 mg tablettát kapja, naponta 2-vel, csak most 7 napig. Ha nem javul, vagy visszaesik ismét a gyógyszer elhagyása után, akkor be kell vinni és vizelet vizsgálat lesz, meg teljes , nagy labor. Ebben szeretném a tanácsát kérni! Ön szerint is a húgyúttal lehet probléma? Vagy mire másra utalhatnak még ezek a tünetek? Szájába belenézett, lázát mérték, meghallgatták, veseértékei , cukorja jó, szemét nézte, hasát megnyomkodta, ultrahang volt. És semmi. Nagyon aggódom érte, nagyon szeretjük! Köszönöm szépen a válaszát előre is!

Kedves Gazdi!

Ha a teljes kivizsgálás nem mutatott egyéb eltérést, mint a húgyuti fertőzést, gyulladást, akkor legnagyobb valószínúséggel ez a gond. A húgyuti fertőzéseket sokszor 3-4 hétig is kell anitbiotikummal kezelni a teljes gyógyulásig.

Sajnos egy rosszindulatú daganat miatt műtött cicánál mindig felmerül az áttét képződés lehetősége, még akkor is, ha szemmel semmi sem látszik műtét közben. Ha állatorvosa is egytért, akkor távoli áttét keresésére érzékenyebb vizsgálatok is igénybe vehetőek, , pl. a SPECT/CT vizsgálat.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993