vakarózás_kutya

2016.06.16.

Kedves Doktor Úr! Minden évben kora tavasszal, vedlés előtt jelentkeznek a tünetek (készültek képek, melyeket szívesen elküldenék, ha van rá lehetőség). A tünetek megjelenése a bőrön időrendi sorrendben: 1. a test egész területén pénzérme nagyságú foltokban erőteljes fehér pikkelyes lerakódáshoz hasonló jelenség alakul ki. 2. Majd ezek a részek átalakulnak vastag varasodássá. 3. Ezeket a varasodásokat lekaparva nyílt sebszerű felület látszik a bőrön. 4. Ezek a tünetek végeláthatatlan vakaródzást váltanak ki a kutyában, és azokat a részeket, amelyeket elér a testén kirágja és véresre vakarja, Pl.: farktő. Eddigi kezelések: – a betegség előtt rendszeresen élősködők elleni védelem (nyakörv, csepp) – Insecticide 2000 spray (baromfi állomány tyúktetű atka fertőzése miatt) – heti rendszerességgel kutyasamponos fürdetés – neostomosan – baromfi tartalmú élelmiszerek mellőzése (állatorvos javaslatára) – allergia elleni injekció és tabletta (szintén állatorvosi javaslatra) Segítségét előre is köszönöm! Várjuk válaszát!

Kedves Gazdi!
Ha minden évben ugyanakkor jönnek elő a tünetek, akkor tényleg valószínű az allergiás reakció. Mindenesetre egy bőrkaparék vizsgálat ilyenkor nagyon sokat segít abban, hogy vannak-e baktriumok, gombák, amik a helyzetet súlyosbítják, ezzel az antibiotikum választás is könnyebb, mert rezisztencia vizsgálatot végeznek a jó laborok (pl. DUo-Bakt).

Akár látnak bolhát, akárnem, kell a jó spot-on, bár a heti fürdetés csökkentheti a hatékonyságot, ezért lehet tablettát is választani (Bravecto például). A hidratáló sampon és fertőtlenítő samponok váltogatva sokat segítenek az allergiás bőrnek, az omega 3: omega 6 zsírsavak szintén (pl. Dermoscent spot-on, Megaderm oldat).

A táplálék alllergis felderítésére nem elég a baromfi tartalmú tápok kerülése, csak a hypoallergén gyógytápok kizárólagos etetése, vagy az otthon főzött biztosan csirke mentes táplálék (pl. disznó+rizs, hal+ rizs, főtt krumpli) 6-8 hetes etetése lenne diagnosztikus, vagyis ettől derülne ki, hogy van-e táplálékallergia is.

Ha nem túl nagy felületű a sebes rész, akkor a helyi szteroidos kezelés is szóba jöhet, sokkal kíméletesebb, mint a szájon át/injekcóban adott szetroid. (pl. Cortavance spray, Cortezime oldat)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993