széklet evés

2016.06.17.

Tisztelt doktor nő/úr! Van egy 1 éves Németjuhász kutyánk. És az a problémám lenne, hogy eszi a székletét. Kapott már ilyen állatpatikában kapható tablettát is, de az se segitett. És nem tudjuk, hogy miért lehet? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

A bélsár evés több okból is kialakulhat:

  1. Egészségügyi okokból (pl. a hasnyálmirigy enzimek nem kielégítő működése miatt, rossz felszívódás miatt, bélparaziták miatt)
  2. Rosz minőségű táplálék (nem elegendő B-, K-vitamin ellátottság, kevés rostbevitel, kevés jól emészthető fehérje)
  3. Rossz szokás (unalom, megszokás, a “bizonyíték” eltüntetése)

Egy fiatal kutyában nagyon fontos lenne a bélsár vizsgálat (paraziták, egyéb élősködők, bélsár emésztéses vizsgálata esetleg), a jó minőségű táplálék biztosítása (Prémium, szuperprémium miőségű, sok állati fehérjét tartalmazó táp). A vitaminok, rost kiegészítés is segíthet. Egy gazdi arról számolt be a rendelőben, hogy a nyers ananász etetése megszüntette a bélsár evést kutyájánál, ezt is ki lehet próbálni.

Az adatlapján azt látom, hogy csak a kertben van a kutya, nem viszik sétálni, tehját az unalom is szerepet játszhat a rossz szokás kialakulásában. Egy kutyák legalább egyszer naponta ki kell vinni sétálni, nem tudja magát pszichésen lefársztani, ha csak a kertben foglalja el magát. Ha nehéz a sétáltatás, nem tudják pórázon vezetni, nem fogad szót, akkor kutyaiskola, kutyakiképző segítségét is igénybe vehetik. A különböző kutyajátékok is segíthetnek, a labdázás, apportírozás, stb.

Fontos lenne minedn nap, vagy lehetőleg azonnal. ürtés után felszedni az ürülékét, ha van rá lehetőség.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993