Cilu

2016.06.17.

Kedves Dokik! A cicámnak valószínű táplálékallergiája van. Először a füle tövét vakarta véresre. Elmentünk állatorvoshoz, aki azt mondta VALÓSZÍNŰ – mivel tápot váltottunk- a csirkére, pulykára allergiás. Kapott gyógytápot, gyógyszert, nem kapott csirkét, pulykát, el is múlt Neki. Majd két hétre rá ismét elkezdett vakarózni és kikaparta a nyakát. Elmentünk egy másik állatorvoshoz, aki azt mondta, hogy BÁRMITŐL LEHET. Kapott egy kék gélt amivel kenni kell, szirupot amit adnom kell Neki és azt mondta, hogy halat próbáljak Neki adni. Kenem is Neki reggel-este, a szirupot is eszi, nem kap csirkét-pulykát, még is ahogy begyógyul a seb, kivakar egy másikat… és ez megy hetek óta… A kék gél amivel kenem rászárad a szőrére, így csomókban vakarja le magáról a szőrt, nagyon forró a nyaka és már (lehet bebeszélem) de egy kicsit duzzadtabb is, mint a normál állapot. Elolvastam mindent amit lehet, az egyik oldal azt írja a hal 42% allergizál, a másik hely azt írja, hogy a csirke és a pulyka, valamint a marha amitől allergiás lehet, a harmadik meg, hogy a csirke meg a pulyka alig vált ki allergiás reakciót, és az lenne a legjobb, ha főznék neki. Azt is kipróbáltuk, főztem/sütöttem Neki csirkehúst, alig akarja így megenni, inkább nyersen csámcsogná. Ráadásul az állatorvosi tápok 99%-a vagy hal, vagy csirke, vagy pulyka. Annyira tanácstalan vagyok, mert most akkor mit adjak szegénykémnek és az is bosszant, hogy két állatorvos teljesen mást mond és valójában nem is segít. Kérem szépen a segítséget, mert totál kétségbe vagyok esve, már félve megyek haza, hogy megint vakart-e sebet a nyakára vagy sem… Nagyon szépen köszönöm! Szépet! Kovács Timi

Kedves Gazdi!

Nem könnyű semmilyen allergiát biztosan diagnosztizálni. A folyamat nálunk úgy kezdődik, hogy minden egyéb viszketegség okot kizárunk: hatékony bolha elleni spot-ont kap, amely lehetőleg a többi parazitás fertőzést is kezeli (pl. Stronghold, Advocate spot-on), bőrkaparék vizsgálatot végzünk az elváltozásokból, ha kell antibiotikummal, gomba ellenes szerrel kezeljük. Emellett megvizsgáljuk a fülét, a száját alalposan, nincs-e valami, ami ott fájhat, irritálhatja, valamint macska vírustesztet végzünk.

Ha negatív a bőrkaparék, és mást nem találunk, akkor jön a táplálékallergia kizárása: 6-8 hét hypoallergén vagy anallergén gyógytáp (a bolti, nem állatorvosi tápokkal (Royal Canin, Eukanuba, Trovet) nem zárható ki semmilyen allergia, mert biztosan szennyezettek más fehérjével). Ezek fehérjéjét annyira “szétemésztik”, hidrolizálják, hogy hiába vannak csirkéből, vagy akár csirketollból, a szervezet nem ismeri fel, mint csirke fehérjét és így nem vált ki allergiás reakciót, vagyis viszketegséget. Lehet főzni is, de akkor olyan fehérjét kell választani, amelyet még biztosan nem kapott a cica. A hal (az én ismereteim szerint) macskáknál allergizál, ezért a nyúlhúst, esetleg főtt (szigorúan!) disznóhúst lehet megpróbálni. Ez csak akkor ér valamit, ha semmi mást nem kap, sem jutalomfalatot, sem táplálékkiegészítőt.

Ha nagyon viszket neki, akkor helyileg lehetne gyógysamponnal, kenőcsökkel is kenni, amíg nincs diagnózis. Ha állatorvosai nem tudnak továbblépni, akkor megpróbálhat felkeresni a környéken olyan állatorvosi rendelőt, ahol van kifejezetten bőrgyógyászat szakrendelés.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993