Macska fül

2016.06.20.

Kedves Doktor Úr! Van egy kinti macskánk, kb. 8 éves, ám megfogni nem lehet; max. evés közben megsimogatni illetve idegenektől rettenetesen fél, elfut. Mellette van egy 1 éves törpe tacskónk, vele viszont nagyon jóban van, illetve még fel-fel bukkan egy másik kandúr nálunk + egy hete hozzánk költözött egy mamacica 3 babájával, amiből egyet meg szeretnénk tartani és az a probléma hogy ez a 8 éves kandúr előszeretettel látogatja őket. Tehát a valódi panasz: évek óta tart. A fekete 8 éves kandúr fülén hatalmas tátongó seb van, amit folyamatosan nyávogva vakar. Nagyon csúnya, vérzik, a fél feje már varas. Miután begyógyul, újból kivakarja. A másik fel-fel bukkanó kandúr szerintünk ezt már elkapta, a füle tövénél nála is ez látható, bár kisebb részen. A tacskónkat rettenetesen féltjük tőle… A macska folyamatosan dörgölőzik hozzá, a kutya nyalogatja neki és még együtt is alszanak néha. A kismacskát még nem tudjuk felhozni a lakásba, rettegünk hogy el fogja kapni ő is… Illetve mi magunk is… Rossz ezt így leírni, de a mi egészségünk fontosabb, mint egy macska… Anno, a kutyánk állatorvosának mutattunk róla képet; felírt egy kenőcsöt és kb. evés közben gumikesztyűvel 3-4x ha be tudtam kenni neki, ám nem ért semmit. Teljesen tanácstalanok vagyunk és el vagyunk szomorodva… Vajon mi lehet ez? Ön mit gondol? Mi lenne a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Seb macska fülén

Kedves Gazdi!

Igyekszem sorra venni a potenciális okokat: ami fertőző oka lehet a fülvakarásnak, az a fülrühösség. Ez nagyon fertőz, de csak kutyát, macskát. Bár a macskák fülszélén gyakoriak a daganatos betegségek, főleg a fehér színű szőrön, de ez nem fertőz sem embert, sem más állatot. A macska vírusok- a leukózios és a macska AIDS is okozhatnak daganatos elváltozásokat, akár fogékonnyá tehetik a verekedő kandúrokat a fülrühességre, de ezek sem fertőznek embereket, de még kutyát sem. Ezek csak macskákat fertőznek verekedéssel, néha anyáról-kiscicára is, tehát a befogadni vágyott kiscicát érdemes lesz majd szűretni.

Ha legalább a fülrühösséget kezelni szeretnénk a kandúrokat, akkor az nem túl nehéz, bár jó lenne kitisztítani a fülét minden érintett macskáknak, de már egy hatékony spot-on, parazita irtó, amely fülrühösségre (Advocate spot-on, Stronghold spot) is sokat segíthet. A tacskót és a kiscicákat viszont meg kellene mutatni állatorvosnak, majd azután kezelni.

Ne izguljanak, Önökre nem veszélyes egyik kórokozó sem.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993