dülöngélő kiscica

2016.07.12.

Tisztelt doktor urak! Kb. 1,5 hónapos kiscicám miatt írok. Mellette 7 másik, egészséges kismacskánk van, szintén 1,5 ill. 2 hónaposak. Néhány napja, talán egy hete kezdődtek a tünetek az egyik kicsinél. Ő a legapróbb mind közül, kedves, játékos, aktív cica. Nagyon óvatosan, lassan kezdett járni, a lépcsőn sem mer felmenni, inkább megáll alatta, s észrevettük, hogy egyre súlyosodó egyensúlyzavara van, bal oldalára dőlve megy, időről-időre felborul, hánykolódik, összecsuklanak a bal oldali lábai. Azt hittük napszúrás, vagy kimerültség, hisz másnapra teljesen jól lett, futkározott, játszott, ugrált. Aztán estére újra jöttek a tünetek, csak a falnak támaszkodva mer menni, balra dől, elborul. Adtunk neki apróra vágott fehérhúst, mindet megette, teljesen jól lett. És ez így megy nap mint nap, néha jól van,de leginkább hánykolódik és nyávog, játszana a többiekkel de nagyon ingerült, amiért nem tud lépést tartani velük. Mi lehet az oka ilyen pici macskánál az egyensúlyzavarnak? Lehetséges, hogy a bal oldali izomzatával van probléma? Előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!
Oltatlan, kerti macskák kölykeként született kismacskáknál az ilyen egyensúlyzavar legtöbbször öröklött fejlődési rendellenesség, veleszületett betegség, esetleg méhen belüli vírusos (Panlekopenia, FIP, FelV, FIV) vagy parazitás fertőzés (Toxoplasmosis) következménye, de akár az izmok, inak, csontok megbetegedése is okozhat hasonló tüneteket, ahogy azt Ön is írja.

Alapos fiztikális vizsgálat (állatorvos megtapintja, meghallgatja, megnézi, stb), neurológiai vizsgálat segíthet a tünetek okának felderítésében, de előfordulhat, hogy kiegészítő vizsgálatok is szükségesek: vérkép, vírusteszt, röntgen, MRI, CT, stb. Minél bonyolultabb, finomabb a kiegészítő vizsgálat, annál drágább és nehezebben elérhető.

Vannak bizonyos veleszületett betegségek, pl. a kisagyi hypoplázia, amivel egészen jól elboldogulnak a cicák, mások viszont sajnos nagyon megrövidítik az élettartamot.

Ha nem haragszik, még egy tanács: jó lenne minél előbb féreghajtatni, beoltatni a kismacskákat és az anyamacskát, valamint gondoskodni az ivartalanításról, hogy elejét vegyék a fertőzések terjedésének, a macskapopuláció elszaporodásának.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993