Bobi

2016.08.02.

Tisztelt Doktor Úr! 8 éves mopsz kutyusunk kb: 2 hónapja kapta meg a veszettség elleni oltást és ugyanakkor a vitamin injekcióját, amit minden évben megkapott eddig csak nem egy időben a veszettség ellenivel. Az oltás beadása után két órával látszott rajta, hogy nem jól van. Összehúzta a nyakát, nem emelte fel a fejét, görbísztette a hátát. Pár nap múlva elvittük orvoshoz. Azt mondta MRI vizsgálat nélkül csak gyanítja, hogy gerinc sérve lehet és Rycarca 20mg-os tablettát írt fel. Mopszikánk nagyon rosszul utaztatható, ezért nem tennénk ki egy ilyen hosszú útnak ha nem muszály (mi Szabolcsban lakunk). Megjegyzem az nap mikor a vizsgálat volt még rosszabbul lett a kutya. Bizonytalan járás, hamar elfárad, lefekszik. jobb hátsó lábára sántít. De a gyógyszerre úgy látom végül is elég jól reagál, mert már fel emeli a fejét nem görbíszti a hátát. Csak az utóbb leírt tünetek maradtak meg. Étvágya jó, széklet, vizelet rendben, többnyire olyan bohóc mint régen volt. Kérdésem az lenne, hogy a beadott injekciókkal lehetnek-e kapcsolatban a leírt tünetek? Továbbá hogy a Rycarfa 20mg-os tablettát meddig adhatjuk neki, akár több évig? Nem ártalmas hosszú távon? Jelenleg minden másnap kap 1 szemet. Napi 2 szemmel kezdtük, de úgy láttuk lecsökkenthetjük. Most már a 2. dobozzal adjuk neki. Ez a dolog nem volt nekem akkor egyértelmű mikor az állatorvosnál voltunk. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Számomra is furcsa, ha a veszettség elleni védőoltás és a vitamin injekció után néhány órával alakulnak ki a leírt tünetek – de nem látom az összefüggést, hacsak nem az utazás, vizgsáló asztalra való felhelyezés … közben nem érte egyfajta banális sérülés, rossz mozdulat a kutyát. Az újabban kialakuló jobb hátulsó végtagra történő  sántítás, rogyadozás, rossz terhelhetőség … még kevésbé hozható összefüggésbe a 2 hónappal korábban történt állatorvosi vizittel.

A leírt történet mindenesetre aggodalomra ad okot, és egyet kell értenem állatorvosával, hogy részletes kivizsgálással – fizikális vizgsálatok, neurológiai/ortopédiai vizsgálat, laborvizsgálatok és 3D képalkotók (MRI, CT, fúziós képalkotók) lehetne pontosítani a tünetek okát. Egy 8 éves Mopsz esetében sajnos az sem kizárt, hogy nem egy problémát derítene ki egy ilyen részletes kivizsgálás.

A 20 mg-os Rycarfa ízesített tabletta hosszú távon biztonságosan, kevés lehetséges mellékhatással adható tüneti kezelésre alkalmas szer. Hosszútávú alkalmazása azért állatorvosi konrol vizsgálatokat igényel, főleg a máj paramétereit ajánlatos nyomonkövetni. Az a bizonyos részletes kivizsgálás sokat segíthetne annak megítélésében, hogy helyes-e a jelenleg alkamazott tüneti kezelés folytatása.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993