Kutyapedikűr

2016.08.02.

Tisztelt Hölgyem/Uram! 2 éves ebünk pedikűrözésének ügyében kérném a tanácsát. Léna egy 2 éves boxer-labrador szuka. Lakásban tartjuk, sétálni füves terepre, illetve erdőbe visszük, emiatt a karmai nem tudnak megfelelően kopni. Kutyakozmetikusnál voltunk vele kétszer, ahol rendesen, fájdalommentesen levágták neki a karmait. Harmadik alkalommal az egyik ismerősünket kertük meg a vágásra, aki viszont túlságosan belevágott szegényke karmába, ami azonnal vérezni kezdett. Léna nyűszített, majd sehogyan sem engedte, hogy a többi karmát levágják. Azóta ismét nagyon nagyok, viszont képtelenség levágni. Ha hozzáérünk a mancsaihoz, különösen a hátsó lábain, azonnal morogni kezd, és latszik rajta, hogy halálfélelme van. Emiatt kutyakozmetikába sem merjük vinni, nehogy megharapjon valakit. Mit tehetnénk ez ügyben, milyen módszerrel próbálkozhatunk? Válaszát előre is köszönöm, N.

A kellemetlen, rossz élmény sajnos van, hogy egy életre szóló nehéz kezelhetőséget eredményez. Igaz ez a leírt karomvágás közben előforduzlt eseményre is.

Sok türelemmel szeretettel, odafigyeléssel …. következetes jutalomfalatos megoldással nem kizárt, hogy oldani lehet a Léna félelmeit a láb megfogásával kapcsolatosan. Ha napközbenkövetkezetesen többször megpróbálják a végtagot megérinteni, megfogni – és közben símogatjják, dícsérik, jutalmazzák  a kutyát, semmi továbii rossz tapasztalat, fájdalom nem éri őt eközben … ezzel lehetséges, hogy el tudják érni a korábbi hozzáállását.

Egy 2 éves egészséges, sokat mozgó eb esetében a karmok mindig a járófelületig nőnek. Ha ez a járófelület leginkább szobaszőnyeg és füves, laza talaj, úgy a karmok hosszabbak lesznek, mintha főleg járólapokon, betonon, flaszteron jár a kutya. A karmok a vágás után néhány nap (!) alatt újra a koptató hatású járófelületig nőnek, így a karom rendszeres vágásának nem sok értelmét látom. Egészen más a helyzet persze egy öreg, alig mozgó (mozgászszervi-, vagy szívbetegséggel küzdő) kutya esetében, amikoris a túlnövő karmok már önmagában is akadályozzák a mozgást, vagy a járófelületet nem érintő rendellenes karmok és ún farkas karmok esetében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993