nyálciszta?

2016.08.04.

Üdvözlöm, 7 éves bordói dog kutyámnak valószínűleg külső nyálcisztája van, ököl nagyságú, picit nyálzik is. Mi a kezelési protokolljuk, gyógyszer, műtét? Más is lehet az elváltozás? Köszönettel!

A nyálmirigy cisztás elváltozását viszonylag egyszerűen citológiai mintavételezéssel meg lehet állapítani.

Ha a mintavételezés során nagymennyiségű folyadékot lehet eltávolítani (az ökölnyi méretű képlet akár normális méretűvé esik össze) és a citológiai vizsgálat csak gyulladásos sejteket és hámsejteket mutat ki, (esetleg az ultrahang-, röntgen képeken túlnyomórészt folyadék tartalmú képlet vetül),  akkor eléggé biztosak lehetünk a nyálmirigy ciszta diagnózisában. Sajnos a teljesen lebocsátott folyadék tartalom nagy valószínűséggel újra termelődik – így a végleges megoldást az esetek szinte 100%-ában a műtéti megoldás adja, a gyógyszeres kezelés (gyulladás csökkentők, antibiotikumok) gyakran kiegészítő kezelésként jön csak szóba. A nyaki területen hasonló nagy folyadéktartalmú képletek lehetnek még vérömlenyek, gennyes tályogok is a nyálmirigytől független helyeződésben.

Ha a képlet nem (csak) folyadék tartalmú, a citológiai vizsgálat daganatsejteket (is) kimutat, akkor akár a nyálmirigy, vagy más nyaki képletek (pl.: pajzsmirigy, nyirokcsomók, garat/gége képletek …) tumorával kell  szembenézni. Jó esteben ez is operábilis, azonban az áttétek meglétét, vagy hiányát érdemes lehet tisztázni. Egy 7 éves Bordói dog esetében sajnos számolni kell a daganat lehetőpségével is – egy öklönyi méretű nyaki képlet sokszor okoz nyálzást akkor is, ha tumor áll a háttérben.

üdvözlettel:

/publikaciok/daganatos-a-kutyam

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993