shiba

2016.08.09.

Kedves Doki! Kullancs csípés következményeként majdnem elvesztettük a kutyánkat, annak ellenére, hogy csepegtetve volt rá kullancs és bolha riasztó szer. Alternatív vagy kiegészítő megoldást keresek. Embereknél állítólag hatásos a polyvitaplex, fokhagyma szedése, illetve vannak spray formájában is készítmények. Nem tudom kutyáknál ezek szóba jöhetnek e?

Bolha- és kullancs ellenes cseppekből is széles a választék, nem biztos, hogy a leghatékonyabb szer került a kutyára … ráadásul a tökéletesen felhelyezett szer esetében is tudnivaló, hogy egy derekas elázás, vagy pláne kiadós fürdések, fürdetések , vagy a bőr betegségei, elváltozásai nagymértékben gyengítik a legjobb szerek hatékonyságát is.

Ha a felsoroltak mindegyikét ki tudják zárni, úgy az is igaz, hogy vannak olyan extrém fertőzött helyszínek, ahol a kutyát sétáltatva védelem nélkül 30-100 kullancs támadja meg, míg egy jól működő cseppenthető szer felhelyezésével 1-2 kullancs csípése történik meg. Persze, ha ez az egy (néhány) kullancs megbetegíti kutyánkat, az is megengedhetetlen kockázat. Ilyen esetekben akár a kettős védelem pl egy cseppentő szer + egy nyakörv, vagy nyakörv + spray (Frontline, vagy Fyprix !), vagy cseppentő szer + spray . vagy …. lehet a biztos(abb) megoldás.

A polyvitaplex tartós szedésének hatása nem bizonyított, a fokhagynát még a néphagyomás is bélférgek ellen tartja (tévesen) hatékonynak.

Szerintem a legjobb döntés, ha a kezelő állatorvossal megbezsélik a kutya személyre szabott parazitaellenes védelmét. Önök ismerik a kutya élőhelyét, szokásaikat, életmódját …. ezzel felmérhetik a legfontosabb külső és belső paraziták veszélyeit – állatorvosa pedig a rednelkezsre álló repertoárból ajánlhat ideális(t közelítő) védelmet.

üdvözlettel:

/kutyagazdaknak

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993