rejtettheréjűség

2016.08.10.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Tegnap kaptam választ a rejtettheréjűséggel kapcsolatban kölyökkutyám ügyében néhány kérdésre, amit ezúton is köszönök.A döntés meghozatala előtt – laikusként – lenne még néhány kérdésem.A lassan 4 hónapos kan kiskutya esetében – ha alávetjük egy hormonális kezelésnek, “próbálkozásnak” a bal heregolyó lecsalogatása érdekében, ami a lágyékcsatornában van – árthatunk-e a kutyának, van-e jelenleg, vagy esetleg a későbbiekre nézve a hormonális beavatkozásnak mellékhatása (pl. a pillanatnyilag nyugalomban lévő heregolyónál nem indul-e be a kezelés hatására kóros folyamat, ha mégsem csúszik a helyére?) Mikorra válik ivaréretté a kutya, és ez befolyásolja-e a heregolyó esetleges műtéti helyrehozatalát? (Azaz, teljes mértékben fog-e funkcionálni, vagy az ilyen módon történő helyreállítás eleve feltételezi, hogy ez a heregolyó nem teljes értékű, elcsökevényesedik, vagy ha az ivarérerttség elérése előtt sor kerül rá, normalizálódik a helyzet stb.) Milyen beavatkozásra kell számítani hormonális kezelés esetén? Ha 2 napja kapta meg az első veszettség elleni oltást és a kennelköhögés elleni szert, kezdhető-e a terápia? Ha bent marad a heregolyó a lágyékcsatornában, lehet-e UH-val nyomon követni, hogy nem indul-e el problémás folyamat, és csak akkor beavatkozni,vagy mindenképpen ki kell innen is venni a megrekedt golyót (azt tudom, hogy a hasüreg esetében elkerülhetetlen a műtét).Ki kell-e venni a rendes helyen lévő heregolyót is? Nyilván az ivartalanításnak is vannak következményei (pl. elhízásra hajlam), vagy mással is kell számolni? Elnézést a kérdéshalmazért, de nagyon aggódom. Segítő válaszukat előre is köszönöm.

Igyekszem az egyáltalán nem laikus (és nem kevés)  konkrét kérdéseket is legalább hellyel-közzel  megválaszolni, de előtte azért le kell írnom, hogy az Ön által is ismert okokból elsősorban mindkét heregolyó tervezett eltávolítását ajánljuk a kutya 1-3 éves időszakában. Ez lenne a helyesebb döntés a kutya érdekeit és az összes egyéb tényezőt is figyelembe véve.

Ha ez bármi okból nem elfogadható, nem kivittelezhető, akkor legalább a rendellenes helyeződésű here 1-3 éves korban történő eltávolítása lenne kívánatos. A félheréjű kan viselkedése, megjelenése is teljesen kanos lesz, sajnos párzásra és termékenyítrésre is képes marad  – és ezzel akár nem tervezett párzás esetén a rendellenességet örökíteni lesz képes. Klinikánkon már ilyen műtét alkalmával is aláíratunk egy elismervényt, amibven a tulajdonos nyilatkozik arról, hogy ismeri és vállalja a rejtett heréjű kan ivarosságával járó kockázatokat.

Nem ismert, nincs adat a HCG kezelés későbbi esetleges mellékhaásairól – én inkább azt hangsúlyoznám, hogy ennek a kezelésnek 4 hónapos kor felett már nincs reális esélye, sajnos a 0-hoz közelít annak esélye, hogy a here egészséges helyeződésű legyen.

A kistestű fajták 5-6 hónapos korban, a nagytestűek késúőbb 6-8 hónapos korban ivarérettek.

Ha a lágyékcsatornában jelenleg lemasszírozható a here a zacskóba, akkor van esélye az emlegetett “helyreállító műtét” nek. Ennek során a here kötőszövetes tokjába és a herezacskó belső felületébe öltve rögzítjük a herét a kívánatos pozícióban és emellett a lágyékcsatorna külső gyűrűjét szűkítjük. Szerencsés esetben a műtétnek és a lágyékcsatornában eltöltött hónapoknak  sem lesznek maradandó hatásai.  Teljesen mások az esélyek, ha a rendellenesen helyeződő here már most kisebb méretű, esetleg terimék tapinthatóak (vagy ultrahangon láthatóak) állományában, esetleg le sem maszírozható, esetleg a hasüreg felé “ingázik”….

Igen, a (helyes)  döntéshozatalban segíthetne ha specialista megvizsgálhatná, nyomokövethetné a kölyköt. Nálunk Dr.Thuróczy Julianna ( [email protected] , 06 30 9 40 8569) a terület specialistája.

Tekintettel a sok felmerülő kérdésre, aggodalmára kérem vegye fel vele a kapcsolatot.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993