tacsika

2016.08.26.

S.O.S. Kedves doktornő! Egészen el vagyok keseredve a kutyám miatt. Többször írtam önöknek is, orvosnál számtalan alkalommal voltunk. Két hónapja kezdődtek a bajok, egy valami kijött a kutyus végbelén, ami kb lencsényi képlet volt, vérzett, majd percek alatt visszahúzódott. Azonnal vittem a kutyát a legközelebbi állatorvoshoz, aki azt mondta, szerinte egy végbél daganat, de nem műti meg az állatot, a kora miatt. 10 éve a kutyus. Másik állatorvoshoz mentünk, aki elvégezte a herélést, közben többször megvizsgálta a kutya végbelét, és semmi daganatra utaló jelet nem talált, csakis a nagy prosztatát. Szerinte az ivartalanítás a megoldás, sőt véleménye szerint máris meggyógyult a végbél, nem érez semmit manuális vizsgálatnál. Ám a tények egészen mások. Kakálás után már az egész végbél kicsúszik, sötét vörös fél cseresznyényi darab. Eddig visszament ez is, de egyre hosszabb időnek kellett eltelni. Ma reggel már több órája kint van, vérzik. Közben egy fogkő eltávolításnál oronazális fisztula is kialakult, ma délután 4-re vagyunk műtétre előjegyezve. Kétségbe vagyok esve teljesen, mert mióta orvoshoz járunk, a kutyám állapota egyre csak romlik. Már azon gondolkodom nem hagyom megműteni azt a fisztulát, legalábbis addig nem, amíg a végbél meg nem oldódott. Mit tegyek a doktornő szerint?

Kedves Gazdi!

Ha levelét jól olvasom, akkor a kutyusnak az a baja, hogy a végbél bélsár ürítés után/közben előesik, felszíne vérzékeny. Ez lehet a prosztata megnagyobbodás miatti szűkület következménye, amely a herélés után lassan csökkeni fog, de lehet a végbél, a medence tájék, akár az ágyéki gerincvelő egyéb elváltozása miatt is. Látom, hogy el van keseredve, de nem úgy látom leveléből, hogy az orvoshoz járás miatt van egyre több baja a kutyusnak, hanem a kor előrehaladtával szaporodnak a bajok, ami miatt többet kell orvoshoz járni…

Az oronazális fistulát csak sebészi úton lehet megoldani, most vagy később. A végbél előesése miatt hasi ultrahang vizsgálat, esetleg röntgen, kontrasztos röntgen, egyéb képalkotók (pl. rectoszkópia, vagyis a végbél endoszkópos vizsgálata), vagy akár diagnosztikai laparatomia, a hasüreg feltárásalennének szükségesek, hogy kiderüljön a baj. Addig is egy alapos féreghajtás, rostos táplálék etetése (pl. búzakorpa, reszelt alma, reszelt főtt répa, utifűmaghéj áplálékhoz adása, vagy kifejezetten magas rosttartalmú táp, mint a Royal Canin Fibre Response etetése), a csontetetés teljes elhagyása is segíthet, hogy ne kelljen annyira erőlködnie a kutyusnak bélsár üratéskor.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993