Nedves FIP

2016.09.06.

Tisztelt Dr Úr! Imádott 6 éves európai rövidszőrű cicámat pár hete el kellett altatni nedves FIP miatt, holott oltva volt kölyökkora óta a betegség ellen.A végső stádiumban más orvosok vették át kezelését akik úgy vélik a cicát egyszerre oltották korábban minden ellen (Veszettség, Kombinált+leukózis+ FIP és ez a hibás(?) vagy nem ajánlott oltási protokoll lobbanthatta fel verekedés miatt legyengült szervezetében a kórt. A Primucell FIP oltást amúgy is ellentmondások övezték, mostanra mint megtudtam már kivonták a forgalomból. Tudom, hogy már semmin nem változtat, de okozhatta e a túl sok oltás egyszerre való beadása cicám megbetegedését. Másik cicámat ugyanígy oltották, ő is verekedős még sincs semmi baja. Ő is FIP fertőzött akkor most már? És mennyi idő után tanácsos új cicát beszerezni? (Nekem nem kell több macska, többen élünk itt, másnak kell.) Válaszát előre is köszönöm!

Az oltási dokumentációk átnézése nélkül általában nem lehet kimondani, hogy a kombinált vakcinák lehetnek a felelősek a nem kellő mértékű immunitás miatt. Véleményem szerint sokkal kevésbé a polivalens vakcinák és sokkal inkább az oltás beadásakor jelenlévő, nem felismert, az ellenállóképességet és az immunválasz kialakulását gyengítő tényezők (parazitózis, lappangó fetőzések …) okolhatóak hasonló szomorú, és kevéssé magyarázható történetekért.

A beteg cica “hagyatékának” (fekvőhelye, etető/itató edénye, alomtálcája …) felszámolása, vagy legalább nagyon alapos, többszöri tisztítása és fertőtlenítése után néhány héttel egy parazitamentesített és védőoltásokkal ellátott (ill ha fiatal állatról van szó, akkor jól fejlett, és a parazitamentesítéseket és védőoltásokat megkezdett) cica viszonylag kevés veszéllyel beszerezhető.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993