Visszatért

2016.09.07.

Tisztelt Doktornő! Év elején sokszor írtam Önnek barna pisi jeligékre.Most újra romlott a cica állapota hiába voltunk több vizsgálaton(vizelet,uh,hólyagcsapolás)és kapta a sok sok antibiotikumot(enroxil),táplálékkiegeszítőket. Ugye akkor ahány helyen jártunk,mindenhol negatív lett a tenyésztés és azt mondták lelki hólyaggyulladás.Most megelégeltem és önszántamból elvittem vizeletet egy állat laboratóriumba,ahol újra sok sok pénzért egy teljes átfogó vizsgálatot kértem fizkém,mikológiai,tenyésztés és rezisztensre.Megint ugyanazok lettek az eredmények,fehérje magas,vér van benne….csak most azzal a kivétellel,hogy e coli tenyészett ki és az összes enrofloxacim hatóanyagra rezisztenssé mutatta ki,azaz 6hónapja feleslegesen adtam neki. Synuloxot kaptunk napi 2x 10napig. Vasárnap fogyott el a tabletta,míg szedte nagyon jól volt,de megint visszaesett a cica. Viszem kontrollra jövő héten. Elkepzelhető,hogy mint ahogy Ön is írta,hogy néha szükség van 2-3hetes kúrára,vagy ennek az antibiotikumnak elégnek kellett volna lennie ennyi ideig? Előre is köszönöm válaszát!

Biztosan Önnek, állatorvosának és a cicának is frusztráló a rendszeresen visszatérő, makacs hólyaggyulladás.

A stressz is képes macskákban visszatérő súlyos tüneteket, akár alsó húgyuti tüneteket is okozni – és talán ezt a legnehezebb megoldani a cica esetében. A környezet nyugalma, elegendő élettér, táplálék, mozgás és szeretet mellett akár Feliway spray, vagy párologtató is segíthet. A stresszfaktor azonosítása és kiiktatása van, hogy nehéz feladat.

Bonyolítja a helyzetet, hogy gyakorlatilag bármely idült betegség képes fájdalmat, rossz közérzetet (diszkomfortot) ezzel stresszt okozni egy macskénál – és igen, sajnos előfordul, hogy egyetlen tünet a visszatérő húgyuti probléma, a cicában pedig egészen más típusú betegség (pl hyperthyreózis, tumor, gyulladás, tályog, ….  idegentest …..) fejlődik tünetmentesen, vagy rendkívül tünetszegényen. Mindezek kizárására természetesen a vizelet vizsgálatokat és hasi ultrahangot meghaladó vizsgálatokra is szükség lehet.

Ugyan nem írta, de feltételezem, ha a vizelet üledékben homokot, követ találtak volna, akkor a gavalléros antibiotikus (+ esetleg gyulladáscsökkentők is?) kezelések mellett diétás tápot is kapott volna a cica. Makacs, visszatérő hólyaggyulladások eseteiben kutyában, macskában(, emberben) is előfordul, hogy hólyag katéterezés és ezt követő helyi kezelések, hólyagátmosás kézzelfoghatóbb eredményt hoz.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993