lehetőségek

2016.09.18.

Üdv! 3 éves szukám szövettan eredménye ez lett, (ivartalanítás és emlődaganat eltávolítás történt).kérném a segitségét. Milyen esélyek, lehetőségek VANNAK A SZÁMUNKra, köszönöm szépen Eredmények: Szövettani vizsgálat (H-E): Az emlo állományában multinodularis mirigyproliferációt látunk. A kis csomók környezetüktol aránylag jól elkülönülnek, de kötoszövetes tokkal nem rendelkeznek. A csomók széle karéjozott, expansiv típusú növekedést mutatnak, és széli részükön gócosan lymphocytás reakció is megfigyelheto. A csomókban dominálóan szolid megjelenésu, illetve néhol összeolvadó tubularis szerkezetu, valamint kis területen papillaris megjelenésu mirigyproliferáció látható. Az elváltozások sejtdúsak, a hámsejtek egymásra torlódtak, zsúfoltak, de lényeges polyporphismust nem mutatnak, közel egyforma méretuek, a magok szabályos körvonalúak, ugyanakkor a mitoticus aktivitás kifejezetten emelkedett. A csomók között kevés megtartott mirigyszerkezet látható. Dg: Multinodularis, solid carcinoma Grade I-II.

Nem rosszak az esélyeik, hiszen állatorvosa megoperálta a kutyát, sőt ivartalanította is – könnyen lehet, hogy ezzel meggyógyította és tumormentessé tette őt. A szövettani eredmény meglehetősen gyakori mérsékelten rosszindulatú hámeredetű tumort jelöl meg.

A nagy kérdés az, hog a megmaradt emlőmirigyekben, esetleg nyirokcsomókban ill távoli helyeken (tüdő, máj, csontváz …) fellelhető-e e tumor. Ha a felsorolt területek a műtét időpontjában daganat ill áttét mentesek voltak, úgy a kutya megszabadult jelenlegi betegségétől. Ha nem ez a helyzet, arra pedig a soronkövetkező nyomonkövető vizsgálatok deríthetnek fényt.

Ha az emlősoron, vagy a nyirokcsomókban esetleg újra jelentkezik a betegség, úgy érdemes lehet újraoperálni a kutyát. ha esetleg távoli szervekben jelentkezik a tumor, az lényegesen rosszabb helyzet, gyógyszeres kezelésekkel lehetséges ezesetben a kutyát kezelni.

A legpontosabban egésztest 3D képalkotó módszerekkel lehetséges a kutya állapotának felmérése., ezzel a teendők és esélyek megbezsélése.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993