Csenge

2016.09.21.

Kedves állatorvos! 7 éves kutyámnak egy dió nagyságú emlődaganatot szedtek le, és ivartalanításra is sor került. Az állatorvosunk szerint biztos rosszindulatú mert látott már ilyent és ez a tapasztalata. A vérképe jó lett, de másmilyen vizsgálat nem készült. Azt mondta a dokink, hogy figyeljük nem e jön elő máshol is csomó azt is mielőbb le kell szedni. Szeretném megkérdezni, hogy mennyi az esélye hogy esetleg a környéki nyirokcsomókban megjelenik a daganat? Mire kell figyelni, megnőnek a nyirokcsomói ? vagy csak kitapinthatóak lesznek ? ekkor már menthetetlen az állat? Nagyon jókedvű , életerős állatról van szó. Ha tünetmentes lesz az állat, és nem jön elő új daganat, akkor meddig kell várni, hogy azt mondhassuk, meggyógyult és már nem jön elő daganatos csomó? Hónapokig ? vagy évek múltán ? nagyon nagyon köszönöm ha válaszolnak

Ha a 7 éves kutya csak most lett ivartalanítva és állatorvosa megérzését komolyan vesszük a tumor rosszindulatúságát tekintve, akkor bizony van esély akár az operáció helyén a kiújulásra, akár az emlősor más emlőmirigyeiben a tumor megjelenésére, és az sem kizárt, hogy a környéki nyirokcsomókban, vagy távoli helyeken (tüdő, máj, csontváz …)  mutatkozik áttét a kutyában.

A kutya gyakori áttapintása segíthet az emlőmirigyek és a felületes nyirokcsomók érintettségének korai felfedezésében.

A helyi recidíva, nyirokcsomó és távoli áttétek tekintetében a műtét utáni hónapok a kritikusak, 6 hónap elteltével már kicsi az esélye annak, hogy az operált emlődaganattal összefüggésbe hozható tumor jelentkezik. Sajnos a késői ivartalanítás miatt a megmaradt emlőmirigyekben akár évekkel később is megjelenhet azonban jó-, vagy rosszindulatú tumor – ami nem a jelenlegi daganattal, hanem sokkal inkább az éveken át tartó hormonális hatásokkal, esetleges álvemhességgel, esetleges emlőmirigy gyulladásokkal hozható összefüggésbe. Kutyák esetében is előfordul, hogy kiújuló vagy több alkalommal kialakuló emlőtumort és nyirokcsomó áttéteket kell operálni, van, hogy érdemes a teljes emlősorokat is eltávolítani – és az sem ritka, hogy távoli áttétek jelentkeznek.

Jó jel viszont a kutya jó általános állapota, kedve  és vérleletei, én is remélem azt, hogy véglegesen sikerült leküzdeni a betegséget.

/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

/publikaciok/daganatos-a-kutyam

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993