oltás

2016.09.23.

Tiszteletem! Folyamatosan álvemhes 5 éves szuka kutyámat 2 hónapja műtötték , ivartalanítás és egy kis emlőcsomó került eltávolításra. A szövettan rosszindulatú grade II-es karcinómát állapított meg. A kutyus szerencsére jól van, egyenlőre kiújulás jelei nem mutatkoznak. Jó étvágyú, mozgékony, immunerősítőt kap. A gondom a következő: most szeptemberben lejár a veszettségi oltása és nem merem beoltatni. Attól félek, hogy mégis csak egy oltás, nehogy legyengítse az immunrendszerét és esetleg ezt kihasználva szárnyra kapjon a daganat és kiújuljon. De lehet hogy badarságnak tartsa, kicsit túl körülményes gazdi vagyok. Mi lenne ha várnék még pár hónapot és decemberben oltatnám be, addig még erősödne a szervezete? Köszönöm hogy időt szán a kérdésemre!

Leírása alapján a veszettség elleni védőoltás, lehetőleg kombinált vakcina formájában és a rendszeres parazitamentesítések már csak azért is javasoltak, nehogy egy esetleges fertőzés, parazitózis valóban gyengített immunállapotot eredményezzen, ami akár az emlőtumor kiújulását, az esetleges áttétek felgyorsult növekedését eredményezi.

A 2 hónapja operált, jelenleg kifogástalan általános állapotban lévő kutya esetében ez a nemcsak jogszerű, de ésszerű hozzáállás is.

Önnel és kezelőorvosával együtt én is azt remélem, hogy a kutya jelenleg tumormentes és nem kell majdan a kiújulással, vagy áttétekkel küzdeni. Ha ez netalán mégsem így alakul, annak az oka biztosan nem a szeptemberben rendezett védőoltás lesz, hanem a korábbi életben lezajlott álvemhességek ill  a csak 5 éves korban elvégzett ivartalanítás. Ha netán újabb műtét(ek) vagy egyéb kezelések várnak  a kutyára, akkor is jobb, ha egy oltott, parazitamentesített kell a továbbiakban gyógyítani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993