Elhúzódó betegség

2016.10.05.

Tisztelt Doktor! 7 éves keverék kiskutyánk kb. két hónapja beteg. A tünetek: kisebb nyelési gondok, száraz orr, váladékozó szemek, kissé száraz tappancs, kevés mozgás, ami láthatóan nehezére esik, súly veszteség. A kutya hirtelen lett kedvetlen és púpozta a hátát járás közben. Másnap kihívtuk az állatorvost, aki egy pár injekciót beadott neki, amitől másnapra jóformán tünetmentessé vált, de harmadnap ismét úgy érezte magát, mint előtte. Néhány napra rá bevittük az állatkórházba, ott az orvos megnézte ultrahanggal a méhét, azt mondta nincs begyulladva, majd ő is beadott egy pár injekciót és kérte, hogy két nap után menjünk vissza. A második látogatás során kiderült, hogy hólyagok vannak a szájában, ismét két-három injekció és egy pár darab tabletta, amit minden nap beadtunk. Mindkét látogatás után szinte tünetmentes volt, de egy nap után vissza esett igencsak. A hólyagok eltűntek és nincs nagy gond a nyeléssel azóta, néha lehet hallani egy kicsit. A szemek váladékozása csak ez után jelent meg. Az állapota mondhatni azóta stagnál. Eszik-iszik rendesen és a széklete is teljesen szokásos. A hátát már nem púpozza, de nehezen jár. Légzési nehézségei egyáltalán nem voltak. A szájába benézve nem látni idegen testet. Mellékes információ: A kutya fiatalabb korában kapott fogamzásgátlót. Gyakran evett szálkás halat. Körülbelül egy fél éve költözött el egy másik faluba. Annak idején egy másik kutya 12 évesen költözött el ugyanonnan ugyanoda, neki egy-két hónap után ugyanígy váladékozott a szeme, kiharapdálta a szőrt a hátáról (a jelenlegi ezt nem tette), nem evett, hirtelen lefogyott és el is pusztult, körülbelül egy hét alatt. Nem tudom, hogy lehet-e összefüggés, sajnos a két állatorvos, akik látták sem tudtak konkrétat mondani, mi lehet a baj. Válaszát előre is köszönöm!

A 7 éves nem ivartalanított, csak veszettség ellen oltott szuka leírt tüneteit számtalan betegség okozhatja. Ha már korábban megtörténtek, akkor ismételten érdemes lenne a részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, , laborvizsgálatok, képalkotók …..) elvégezni – mert csak így van esél yarra, hogy kiderülhessen a számtalan lehetséges fertőző-, ortopédiai-, belgyógyászati-, húgy/ivarszervi-, onkológiai ….. betegségek közül mely(ek) van(nak) jelen a kutyában.

Az sem kizárt, hogy ha 1-2 hónapja történt a negatív ultrahang vizsgálat – úgy az most már esetleg megismételve megtalálhatná a bajokj forrását, de az sem kizát, hogy a röntgen, esetleg CT, vagy a vérvizsgálatok, vírustezstek segíthetnek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993