lányok

2016.10.07.

Tiszteletem! Szeretnék kérdezni. Két szuka testvér kutya ideiglenes befogadója voltam 3,5 évvel ezelött. Gyepiről hozták ki őket pár naposan anno. Cumiból tápláltam őket. Egyik kutyus nálunk maradt, ő első tüzelés után ivartalanításra került. A másik gazdis lett, elkerült tőlünk, de most visszahozták 3 év után, mert megváltozott az életük 🙁 Őt mi most ivartalanítottuk pár hete. A nálunk maradt lánynak nagyon picik az emlői , szinte lapos a hasa, mintegy pár hónapos kölyöknek. A mostani kutyusnak nagy, kifejlett cicijei vannak. Szeretném megkérdezni, hogy neki is visszahúzódnak majd , elsorvadnak az emlőszövetek, vagy neki már ilyen nagyobbacska emlői maradnak ? Másik kérdésem, hogy az ivartalanítás által megszűnt hormontermelés mikortól fejti ki a kedvező hatását a szervezetre ? köszönjük szépen

Leírása szépen példázza a fiatal korban elvégzett ivartalanítás előnyeit.

A 3.5 éves korban elvégzett ivartalanítás esetében, ha nevelt kölyköket a szuka, akkor amiatt, ha nem szoptatott, akkor valószínűsíthetően álvemhességek, esetleg következményes emlőmirigy gyulladások miatt az emlőmirigy állományok legalább megnagyobbodtak, de nem kizárt, hogy jelenleg is gyulladásos elváltozás zajlik, vagy esetleg már emlőtumor alakult ki bennük.

A nemrégiben elvégzett ivartalanításnak több kedvező hatását is élvezni fogják. A kutyában megszűnik a tüzelés, nem lesz több vemhesség, sem álvemhesség, nem lesz petefészek- és méh gyulladás, ciszta, tumor – de sajnos a jelenleg tapasztalt megnagyobbodott emlőmirigyek nem fognak a testvér szuka emlőmirigy méretére összemenni, a méretcsökkenés hosszú hónapok alatt is csak korlátoztott lesz. Nagyobb probléma, hogy ha jelenleg gyulladás, vagy esetleg már tumor van az emlőmirigyekben, úgy azzal már most foglalkozni kell.

A legrosszabb hír viszont az lehet, hogy a 3.5 éves korban elvégzett ivartalanítás (a többször, 5-7 alkalommal lezajlott tüzelések hormonális inzultusai miatt)  már nem képes megakadályozni azt, hogy a későbbiekben (akár évekkel később) emlőtumor alakuljon ki a szukákban. Emiatt az emlőmirigyek gyakori ellenőrzése szükséges.

/publikaciok/gondolatok-az-ivartalanitasrol

/publikaciok/nosteny-allatok-ivarszervi-daganatai

/publikaciok/a-vemhesseg-es-alvemhesseg-kialakulasa-kutyaban-es-macskaban

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993