remény

2016.11.26.

Tisztelt Doktor úr! A szomszédunk vett két stettfordshire terierr kölyök kutyát akik nagyon rossz állapotban voltak.Csont soványak, a bőrük rájuk volt aszalódva.Hánytak de hasmenésük nem volt. Párnapon belül elpusztultak.Lakásban tartotta őket.2 nap elteltével nálunk jelentkezett a 3 hónapos kutyánál hányás, hasmenés,végül vér széklet majd a kölyök kutya elpusztult.Ezt követte még 2 6 hónapos kutyusunk. Időközben a közvetlen szomszédunknál egy 1 éves és egy 3 hónapos kutyus.Tudomásomra jutott hogy a két kis stefi gazdájánál a kiscica is elhullott(ő járt mindegyikünknél),sőt a faluban van ismét egy cica aki véreset kakil. Nem járunk “össze” a szomszédokkal,sem a beteg cica gazdájával.Mi lehet ez a betegség, és hogy lehetne megfékezni. Tisztelettel: Bagoly Gáborné

Nem biztos, sőt eléggé valószínűtlen, hogy egyetlen betegség gyilkolná a környezetükben élő kölyök macskákat és kutyákat. A kölyök kutyáknak  és macskáknak hányással, hasmenéssel járó, akár elhullást is okozó számtalan parazitás, fertőző és nem fertőző megbetegedése ismert – lehetetlen kitalálni, hogy mi okozta az elhullásokat. Az elhullott állatok boncolása illetve az élő, tüneteket mutató állatok részletes állatorvosi kivizsgálása adhat választ a kérdésére. Jónéhány általános tanulsága is van azonban  a történetnek.

A kutyák és macskák esetében is, amennyiben tenyészteni akarjuk őket, akkor azt arra alkalmas és felkészített (védőoltásokal ellátott, parazitamentesített) tenyészállatokkal és felkészült gazdikkal érdemes csak megtenni. Ha nem szeretnénk tenyészteni, szaporítani a kutyákat és a macskákat, akkor pedig a rendszeres védőoltások és parazitamentesítések mellett érdemes őket ivartalanítani. Ellenkező esetekben igen gyakori, sőt szinte törvényszerű a leírtakhoz hasonló végkifejlet.

/kutyagazdaknak

/macskagazdaknak

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993