Győr-francia bulldog

2016.12.13.

Tisztelt Doktor Úr! Kutyánk szájpadlásán -csontba nőve- daganatot diagnosztizáltak. Két lehetőséget ajánlottak fel: 1. Műtéti úton megpróbálják eltávolítani a daganatot, de nem tudják mennyi esély van az életben maradáshoz. 2. Megvárni, míg annyira megnő a daganat, hogy már enni sem tud és akkor elaltatni. Nem szeretném, hogy szenvedjen, tanácstalan vagyok, hogy mi lenne neki a legjobb. Általában mennyi idő a műtét után a felépülés? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Daniella

Én sem szeretném és nyilván állatorvosa sem szeretné, ha szenvedne a kutya, de ennyi információ alapján nem lehetséges megítélni az esélyeket sem a műtét veszélyeit illetően, sem a műtét utáni felépülés megítéléséhez. Általánosságban lehet annyit mondani, hogy a legtöbb szájüregiműtét után nem ritkán meglepően gyors felépülés történik.

A szájüregi daganatok esetében is a szövettani eredet, elhelyeződés, méretek, környezeti infiltráció … valamint az esetlegesen meglévő nyirokcsomó és távoli áttétek jelenléte határozza meg leginkább az esélyeket és a kezelési stratégiát. Ahhoz, hogy ezekre választ kapjunk az egésztest 3D képalkotó módszerek (PET/CT, SPECT/CT) és a szövettani mintavétel adja a legtöbb használható adatot.

Ha nincsenek ilyen jellegű adataink, akkor valóban a kezelőorvosa által is ajánlott stratégiákat lejet követni. Meg lehet kísérelni a primer tumor eltávolítását a szájüregből. Ez sikerülhet jó esteben teljes mértékben, vagy részlegesen, de legalább  szövettani eredményhez is lehet jutni. Lehet a kevés adat alapján is gyógyszeres kezeléssel próbálkozni, lehet csak tüneti kezelést (fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, táplálékkiegészítők …) alkalmazni és lehet akár kezelés nélkül is hagyni a kutyát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993