Medve

2016.12.27.

Tisztelt doktor úr! Van egy 13 éves dogo canario kan kutyám. Barf szerint etetek, kertes házban lakunk de a kutya bent van a szobámban. A farka tövén a tetején illetve a végbélen van egy egy daganat ami kisebesedett, és nyár óta nőtt is. Most cseresznyemag nagyságú. Az állatorvos az Aloe first – öt javasolta hogy kezeljem vele. Ha nő akkor javasolta hogy vegyük le. Ám a kora miatt döntésképtelen vagyok. Előfordulhat ugye hogy nem ébred fel, vagy ha felébred lehet pár héten belül kiújul, és sokkal nagyobb lesz. És akkor a közérzetéről nem is beszélve. Mert ugye legyen szó bármilyen műtétről, az állatot is megviseli. Medve egyébként korához képest aktív, sokat kéreckedik ki a kertbe játszani, de nagyobb sétákat már nem bír megtenni, mert hamar elfárad. Mi tévő legyek? Merjek kockáztatni egy műtétet?

(…. következő levelében már érkezett érdemleges adat is. )

Egy 13 éves Kanári szigetek-i kan igazi matuzsálem, kevés egyed él meg ilyen magas kort a fajtából. Ugyanakkor ember és állat esetében a kor önmagában sohasem kizáró tényező egy műtét elvégzése szempontjából, minden esetet érdemes egyedileg elbírálni.

A műtéti kockázatok megítélésében segíthet, ha többet megtudunk a tumorokról (akár citológiai mintavétellel) valamint az öregúr áteshet egy általános (fizikális vizsgálatok, vérlabor, esetleg szív és hasi ultrahang ….) kivizsgáláson. Egésztest 3D képalkotó vizsgálatokkal (SPECT/CT, PET/CT) még pontosabb adatokhoz juthatunk

Ha a tumorok nem fekélyeznek, nem akadályozzák a mozgást, székletürítést …. a citológiai vizsgálat nem különösebben rosszindulatú tumort mutat és emellett az általános vizsgálat során aggályok (súlyosfokú szív/máj/vese elégtelenség …) merülnek fel – akkor nem valószínű, hogy érdemes vállalni a műtéti kockázatokat. Ha a tumor(ok) gyorsan növekednek és/vagy fekélyeznek, esetleg  bélsár ürítése akadályozott, úgy a műtétet akár utolsó esélyként is fel lehet fogni és érdemes lehet vállalni. Ha állatorvosa a tumorok eltávolítása mellett kasztrációt is ajánl, azt is érdemes lehet megfogadni. Az eltávolított tumorokból feltétlenül érdemes szövettani vizsgálatot kérni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993