Suvit kő utókezelés

2016.12.31.

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő, Segítségét szeretném kérni. Hozzávetőlegesen 1hónapja eltávolítottak egy 1x1cm-es Suvit kő képletet az ivartalanított 7éves kandúr macskám húgyhólyagjából. Homok ill., egyéb képződmény, bakteriális fertőzés nem volt található. Ez alatt a 7év alatt semmilyen egyéb betegsége nem volt a macskámnak. Javasolták a savanyító gyógytápok alkalmazását, mint új diéta. Jelenleg macskám természetes diétán van már pár hónapos kora óta, ami alatt nyers izomhúst (marha, birka) ill., nyers- és főtt belsőségeket (Kacsa: nyak, farhát, zúza, szív, máj ; Marha: tüdő, gyomor, lép, máj, szív) értek, valamint a nyers tojás, hal és valamennyi zöldség is szerepel a diétájában. Az eledelét mindig 2részletben kapja ill., mindig fel van öntve vízzel v. a főzővízzel. Friss víz mindig biztosítva van a számára ill., heti 1nap koplalást is tartunk. A fentiek alapján érdeklődni szeretnék, hogy a gyógytápos kezelés esetleg kiküszöbölhető-e amennyiben a jelenlegi táplálás összetételének arányát megváltoztatom, vagy amennyiben ez nem lehetséges, a gyógytápot adhatom kiegészítésként 1/2-1/2 arányban vagy teljesen szükséges átállni az új diétára? A lehetőségek szerint szeretném elkerülni a mesterséges anyagbevitelt, fogkőképződést, bűzös székletet ill., egyéb anyagcsere problémákat. A macskám az alomtestvérével együtt lakik aki szintén egy herélt kandúr, nála eddig semmilyen tünet nem tapasztalható. Jól kijönnek, néha veszekednek, de nem jellemző. Illetve nem vagyok benne biztos, hogy a következő tünet kapcsolódik a fenti betegséghez, de a beteg macskám legalább fél éve nem élesíti a körmeit. Nincs begyulladva, de egyszerűen nem élesíti sehol a lakásban. Így a körmei megvastagodtak és vágni kell rendszeresen. Erre a tünetre még semmilyen érdemleges választ nem kaptam az orvosaitól. Előre is köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Németh Csilla

Pedig az én emlékeim szerint a struvit kő képződés elsődleges oka a vizelet túlzott lúgossága mellett a húgyutakban elszaporodó urea-bontó baktériumok (Proteusok, Klebsiellák) által keltett gyulladás illetve ebben a környezetben a foszfátok kicsapódása.

Sajnos az én ismereteim nem elegendőek ahhoz, hogy a felsorolt alapanyagokból menüt összeállítva elkerüljük a túlzott fehérje- és foszfát bevitelt, valamint megakadályozzuk a vizelet lúgosodását és az urea-bontó baktériumok elszaporodását – ezzel csökkentsük a struvit kőképződés esélyét. Feltételezem, hogy akár maradnak a leírt menünél, akár fele-fele arányban megpróbálnak struvit diétás tápokat adni a cicáknak – állatorvosa rendszeres kontrol vizsgálatokat (vizelet pH, üledék, esetleg ultrahang vizsgálat) ajánlott a kőképződés ellenőrzésére. Azt gondolom, hogy ezek az eredmények fogják csak eldönteni, hogy szükséges-e szigorúbb diéta, illetve esetleges egyéb táplákékkiegészítők adása.

A karom koptatás elmaradását sem tudom egyértelműen megmagyarázni. Ha a műtét után lassan visszatér a cica karom koptató szokása, akkor valószínűsíthetjük, hogy a vizelet kő okozta ennek elmaradását. Ha továbbra sem tér vissza a cica megszokott aktivitása, úgy ez az észlelése is megérdemelhet egy részletes kivizsgálást.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993