Aggódó

2017.01.08.

Tisztelt Doktor Úr! Társasházban élek, és jó két éve került a környékünkre egy jó kondícióban lévő fajmacska, a gazdája halála miatt. Néhányan elkezdtük etetni, és egy fedetlen fekhelyet is kialakítottunk számára kültérben. A tegnapi hideg éjszakára való tekintettel,(-17 fok!) helyet biztosítottam részére egy beüvegezett loggiában, ahol fagypont körül alakult a hőmérséklet. (Minden szükséges kellékkel együtt: táplálék, víz, alom) Nagyon nehezen viselte a bezártságot, majdnem egész éjjel sírt, annak ellenére, hogy többször próbáltam megnyugtatni. Semmit nem fogyasztott, almot sem használt. Reggel visszaengedtem a kinti helyére, annak ellenére, hogy nagyon hideg volt, de nem akartam tovább “kínozni”. Rögtön evett abból a tápból, amiből fent egyáltalán nem. Ezt követően pedig eltűnt, ezidáig nem került elő – ez rá nem jellemző. Félek, a hideg okozta hirtelen sokkhatás valamilyen kárt tett benne, vagy esetleg megfagyott. Kérem, segítsen egy általános tanáccsal, hogy a történtek jelenthettek-e rá nézve valamilyen veszélyt, vagy esetleg az ijedtség (soha nem volt befogva, amióta itt élt) okozhatott számára egy traumát, és csak elbújt egy ideig valahol? Válaszát tisztelettel megköszönve, üdvözlöm!

Ha nem beteg, és jó a kondíciója az oltatlan (ill. kölyökkorában valószínűleg oltott), parazitáktól nem mentesített (?) talán ivartalanított kandúrnak és nem éri baleset (aut, kutya …)  – akkor jó az esélye, hogy átvészeli ezt a zimankós időszakot. Anélkül, hogy tudhatnám a napi rutinját, még az sem kizárt, hogy most valaki más fogta be, zárta el a cicát melegebb helyre. Az is lehet, hogy mire a válaszomat olvassa, már előkerül a pártfogoltja. Én Önnel együtt csak találgathatok és reménykedek a jó fordulatban.

Hosszútávon természetesen aggályos, ha a kinti életet élő cica nem kaphatja meg védőoltásait, parazitamentesítését esetleg ivaros  és emellett ki van téve az időjárás viszontagságainak is. Mindez összességében nem a hosszú, egészséges élet záloga.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993