Életmentés

2017.01.12.

Üdvözlöm önöket!Van egy 9 éves Némerjuhász kanom.Pár napja a bal belsö lábán észrevettünk egy nagy kemény duzzanatot.Helyi állatorvos megvizsgálta osteosarcomára gyanakodott.Elvittük röggenre sajnos beigazolódott.Készült tüdö felvétel is amin kicsi gócos elváltozás mutatkozik több pontban.Az lenne a kérdésem,hogy van e valamilyen gyógymód amivel segithetünk??Vagy egyálltalán van e esélyünk bármilyen kezelléssel megmenteni őt.Vagy elkell fogadnunk és bele kell törödnünk.Esetleg fájdalomcsillapítón kívül valami gyógyszer ami segithet.Arra szeretnék választ kapni hogy igazábol mit tegyek harcoljak és probáljam meg.Vagy fel kell adnom.. Senki nem válaszol őszintén csak az igazat szeretném tudni,hogy van e értelme a kutyámat egy hosszú akár fájfalmas amputációnak,sugárnak stb kitenni… Hogy mennyi esélye lenne… Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel:Ilona

A végtag és mellkasi röntgen felvétel alapján sajnos nagy valószínűséggel sejthető, hogy a kutya előrehaladott, áttétes csontrákkal küzd. A teljes bizonyosságot és még pontosabb diagnózist szövettani mintavétellel és egésztest 3D képalkotókkal lehetne kimondani.

Az előrehaladott csontrák mind emberben, mind kutyában a nehezen befolyásolható rosszindulatú betegségek közé tartozik. Gyógyszeres kezeléssel (kemoterápiával), esetleg radioaktív gyógyszeres kezeléssel lehet lassítani a betegség lezajlását, azaz némi időt nyerni a betegek számára. A tüneti kezeléssel (fájdalomcsillapítás, immunstimulánsok …) pedig az életminőséget lehet javítani, a fájdalmat csökkenteni. Még hasonlóan előrehaladott esetekben sem ritka, hogy a végtag amputációjával szabadítjuk meg a beteget a fájdalomtól és mellette gyógyszeres kezeléssel lassítjuk az áttétek növekedését – ezzel, vagy más kombinált kezelési módszerekkel lehetséges elfogadható életminőség mellett időt nyerni.

Azt gondolom, hogy jelenlegi állatorvosai is teljesen őszintén hasonló infomációval látták el. A biológiában, orvos- és állatorvos tudományokban nem létezik a “tutti biztos” és a 100% bizonyosság, de az esélyek az előrehaladott csontrák esetében a teljes gyógyulásra szinte a 0-val egyenlőek. Pontosabb prognózist 2 röntgen alapján nem lehetséges mondani. Több adat (szövettani eredmény, laborvizgsálatok, egésztest 3D képalkotó …) esetében pontosabb előrejelzést lehetne adni bármilyen kezelés esetére. A döntést azonban a rendelkezésre álló adatok alapján is Önnek kell meghoznia.

/publikaciok/primer-csontdaganatok-diagnosztikai-es-terapias-kerdesei-orias-testu-kutyakon

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993