Daganatos kutya miatt

2017.01.17.

Daganatos kutya Kedves Doktorúr! Volt vervetel es fizikalis vizsgalat. Az onkológus Chlorambucilt javasolt. 2 hetre adott gyógyszert. Mellekhatasnak csak a hanyast említette,pedig ennel több mellekhatast olvastam a neten. Nem hívta vissza a kutyat es nem említette,hogy a kutyanak kell kontroll vervetel es az se mondta,hogy a gyógyszert gumikesztyűvel fogjam meg,erre a kutyus orvosa hívta fel a figyelmem. Nem mondta,hogy kb mennyi ideje lehet a kutyusnak.Azt mondta eleg,ha bemegyek en gyógyszerert. Nem ertem. Leírta a kutyat??? De akkor minek a draga kezeles??? Ne haragudjon,de nem ertem. Nem javasolt Vetri dmg-t se,semmilyen immunerősítőt.

Alapvetően én is egyre kevésbé értem Önt.

A felmerülő kérdéseket, ha állatorvosának felteszi, akkor ő nyilván legjobb tudása szerint igyekszik ezekre válaszolni. Ha nem teszi fel a kérdéseket, akkor ő nem tudhat ezekről és “csak” olyan információkkal látja el önt, ami szerinte fontos és érdekelheti, és általában hasonló esetekben elegendő szokott lenni más gazdiknak.

A  lehetséges mellékhatások tekintetében egy citosztatikum esetében akár hetekig lehet szakembereknek is infomációt cserélni, vitatkozni. Gondoljon csak az aspirin, a szteroidok, vagy akár a fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásaira. Nem tartom hibának, ha állatorvosa “csak” a hányást említette, ami akár az első kezelés után is jelentkezhet, ráadásul könnyen kezelhető, kivédhető.

Nem gondolom, hogy akár orvosa(i) akár Ön leírta volna a kutyát, hiszen most kezdték el a kezelését. A drága kezelés oki kezelést nyújt a kutya számára, míg a szintén nem olcsó immunerősítők elsősorban olyan esetekben, vagy olyan előrehaladott állapotban jelenthetnek némi segítséget, ha a beteg szervezete már legyengült, étvágytalan, letörési szakaszba tart. Olcsó megoldásként legfeljebb az eutanázia kínálkozik, érzésem szerint itt a bonyolult és drága kezelések is  “legfeljebb” jó életminőséget és időt nyújthatnak Önnek és kutyatársának. Érzésem szerint ezért választották a nem olcsó oki kezelést.

Addig értem a kétségeit, hogy senki nem tudta megígérni, hogy bármilyen erőfeszítése jutalmaként újra egészséges, tumormentes lehet a kutyája. Azt a részt viszont elejétől nem értem, hogy ha meg van győződve arról, hogy  “menthetetlen a kutya”,  felesleges, drága, esetleg ártalmas az onkológiai kezelés, akkor miért kezd bele? Állatorvosa(i) felkészült, lelkiismeretes szakember(ek) aki(k) megérdemli(k) a bizalmat. Szerintem sokkal több hasznos, egyedi  információt kaphat tőlük, mint tőlem, vagy hasonló forrásokból, akik nem ismerik az esetet részleteiben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993