nehezen légző macska

2017.01.17.

Tisztelt Doktornő/ÚR! Van egy 8 hónapos cicánk. Pár hete elkezdett köhögni, és azt vettük észre, hogy néha zihálva, nehezen veszi a levegőt. Addig inkább kinti macska volt, a fagyok beköszöntével szinte csak a házban van. Többször kapott már injekciót (azt hiszem gyulladáscsökkentő), de nem igazán lehet tudni a pontos baját. Ez a ziháló légzés többször előjön, változó mértékben. Pár napja azt hittük, el is pusztul a macska, mert 7 órán keresztül csak feküdt, nem evett, inni se akart, 1x-2x köhögött, látszott, hogy nehezen kap levegőt. Ki-be járt az oldala, a szája is picit nyitva volt, és a nyaka alatt is erősen mozgott. Volt hogy felfelé nyújtotta a nyakát, hogy jobban kapjon levegőt. A levegővételeknek hangja is volt. Este evett, reggelre olyan volt, mint akinek semmi baja. Ez így volt 2 napig, játszott, evett, rendesen vett levegőt, majd ma megint csak egy helyben ült órákat, és ugyan az volt, mint pár napja. Mi lehet a probléma? Utánaolvastam a tüneteknek, és nagyon sok betegséget találtam, de volt ahol csak nehézlégzésről esett szó, a köhögésről nem, vagy írtak mindenféle váladékról (orrfolyás, nyáladzás stb) amik nálunk nincsenek. A legrémisztőbb a has és a mellhártyagyulladás volt. Előfordulhatnak ezek? Vagy esetleg asztma? Az mitől lehet, hogy néha tünetmentes, máskor meg olyan rossz állapotban van, mint aki órákon belül elpusztulhat… Válaszát előre is köszönöm

Nem csodálom, hogy a leírt tünetek alapján az oltatlan, kijáró, fiatal macska esetében sok lehetséges betegséget talált. Valóban sok oka lehet.

Találgatni nem érdemes ezügyben, állatorvosa viszont részletes vizsgálatokkal megtalálhatja az okot, és ekkor az esélyek , megoldások is világossá válhatnak. Lehet, hogy már részletes fizikális vizsgálatok segítenek, lehet, hogy a vírustesztek, vagy laborvizsgálatok, vagy képalkotók (pl röntgen) segítenek a betegség meghatározásában. Ezután nem kizárt, hogy intenzív, bentlakásos kórházi kezeléssel lehet meggyógyítani a cicát.

Ha túljutottak a mostani életveszélyes állapoton, akkor pedig az elmaradt oltásokat, parazitamentesítéseket és az ivartalanítás időpontját is megbeszélhetik.

Macskatartóknak

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993