Májbetegség

2017.02.01.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 11 éves keverék kutyánkról több mint két hete kiderült, hogy máj és vesebeteg. A tünetek hirtelen jelentkeztek, étvágytalanság,levertség. Azonnal állatorvoshoz vittük, ahol röntgen, ultrahang és vérvétel történt. Még aznap elkezdték az infúziós kezelést, illetve az orvos felírt napi 2X1 Silegon májvédő tablettát, és napi 2 szem Ursofalk kapszulát. Ezenkívül kap Vetri DMG cseppet. 12 infúziót kapott, de enni továbbra sem akar, fecskendővel etetjük, turmixolt főtt rizset kap, de ebből is csak nagyon keveset tudunk belé erőltetni. 3-4 alkalommal fordult elő, hogy magától evett, de ez is csak néhány falat volt, pedig annyi kedvenc ételével próbálkoztunk már.Mióta a betegsége kiderült többször is volt vérvétel az 5. infúzió után az eredmények egy picit javultak, de még így is siralmas ( ALT-GPT 170, ALKP 1500, GGT 22, Amiláz 1118, Karbamid 42, Kreatinin 426, Foszfor 2,62). Egy hete belázasodott, antibiotikumos kezelést kapott, ezután a leletek ismét rosszabbak lettek. További probléma, hogy az utóbbi 3-4 napban sokat gyengült, nehezen mozog, hamar elfárad, ami nyilván érthető, hiszen hetek óta nem eszik. Abban szeretném a tanácsukat kérni, hogy hogyan lehetne az étvágyát javítani? Látszik rajta, hogy érdeklődik az étel iránt, szimatolja, de nem hajlandó megenni, elfordul az ételtől. Van még esély arra, hogy felépüljön, visszafordítható még ez az állapot, vagy ez már végső stádium? Az infúziós kezelések helyett/mellett milyen terápiával lehetne még próbálkozni? Válaszukat előre is köszönöm. Tiszelettel: Kovács Éva

Sajnos az étvágyát is azzal lehetne javítani a kutyának, ha sikerülne az aggasztó máj- és veseparamétereket közelebb tornázni a normális zónához. A máj- és veseelégtelenség rossz közérzettel, émelygéssel, hányással, gyengeséggel, fogékonysággal más betegségekre …. és étvágytalansággal is  jár.

Ha tudhatnánk, hogy mi okozza az idős kan máj- és veseelégtelenségét, úgy világosabban láthatnánk az esélyeit, megoldási lehetőségeit. Nem ritka, hogy eredendően szív- keringési elégtelenség okozza mind a máj, mind a vese alulműködését. Ezesetben ha a szívelégtelenség kompenzálható gyógyszerekkel, úgy javulhatnak a máj- és veseparaméterek is. Többféle endokrin ill metabolikus eredete is lehet a többszervi alulműködéseknek, gyakori, hogy ezek következtében a parenchymás szervek elzsírosodnak (lipodózis), vagy káros anyagcsere termékek szaporodnak fel (amyloidózis …). Onkológiai betegség is állhat a háttérben.

Ha ismert a máj- és veseelégtelenség oka, úgy állatorvosa már most, vagy néhány kontrol vizsgálat eredményének ismeretében röviidesen meg tudja ítélni az esélyeket a folyamat visszafordíthatósága tekintetében. Ha még nem ismert a máj- és veseelégtelenség oka, úgy további vizsgálatok (labor-, képalkotók-, egyéb kiegészítő vizsgálatok ….) segíthetnek a pontosabb diagnózis, ezzel az esélyek, és megoldások megismerésében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993