hereproblema

2017.02.09.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A kérdésem a következő: Kan kölyökkutya esetében meddig kell leszállni a heréknek? Amennyiben az egyik (vagy esetleg mindkét) here a hasüregben marad, hány hónapos korig van rá remény, hogy leszáll. Ha nem száll le, mikor lehet kimondani, hogy a here fent ragadt? Ha fent ragadt a hasüregben, mikor kell, ill. érdemes műteni a kiskutyát a fennragadt here eltávolítása miatt, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki tumor? Arra gondolok, hogy hány hónapos korban kell elvégezni a műtétet, ill. mi az az utolsó életkor, amikor még kockázatmentesen elvégezhető? Úgy olvastam, hogy egy éves korban lehet biztosan kijelenteni, hogy kiskutya rejtett heréjű és a here már nem száll le, bár lehet, hogy ez téves információ. A hasi műtét alkalmával teljes ivartalanítás szükséges-e, azaz a herezacskóban lévő herét is el kell-e távolítani? Tudom, hogy tenyésztési szempontból a rejtett heréjűség hiba, valamint öröklődhet. Kérem, legyen kedves válaszolni, ill. tájékoztatni, hogy mi a teendő teljes vagy féloldali rejtett heréjűség esetén. Köszönöm, Éva

Biológiai, patológiai jelenségek leírásánál ritka dolog, hogy fekete-fehéren, pontos számokkal, határidőkkel és “tutti-biztos” dolgokkal vagyunk képesek elkápráztatni a kérdezőt, de a rejtett heréjűség esetében lehetséges nagy valószínűségekről beszélni.

A herék jó esetben már néhány napos kölyökkortól a lágyékcsatorna és a herezacskó környékén tapinthatóak, és 3-4 hónapos korban örülünk, ha mindkét here nagyobbrészt a herezacskóban helyeződik, és annak is, ha vissza sem masszírozható, helyezhető a lágyékcsatornába. Akkor sincs baj, ha a herék leérkezése csak 4-6 hónapos korban fejeződik be. Gyógyszeres kezelésnek (HCG, hormon) talán ebben a 2-5 hónapos korban van némi értelme.

Ha egy éves korban egyik, vagy minkét here nem a herezacskóban, hanem a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában reked, akkor biztosan kimondhatjuk a(z (egy-, vagy kétoldali) rejtett heréjűséget.

A kutya egészségének szempontjából ekkor még bőven időben vagyunk, hiszen a magasabb környezeti hőmérséklet miatti here elváltozások (elrákosodás), “csak” a kutya 5-7 (10-12.) életévében szokott bekövetkezni, igaz ekkor nagy-nagy valószínűséggel, azaz nem igazán lehet megúszni a dolgot.

A rejtett heréjűség hajlama öröklődik, ezért mindkét herét  “illik” eltávolítani, jóllehet a szingli, herezacskóban helyeződő here már ugyanakkora eséllyel rákosodik csak el, mintha ketten lennének.

A rejtett heréjűség esetében (egy- és kétoldali, hasi és lágyéki helyeződés esetén a fiatalkori, 1-2 éves kor környékén történű műtétet – mindkét here eltávolítását ajánljuk. Ekkor a fiatal, egészséges egyedek esetében a legkisebb a műtéti kockázat, az ivarérés miatt a csontozat fejlődése a tesztoszteron hatására befejeződik ( a kutya “kanos megjelenésű” lesz), a daganatos elváltozás esélye még gyakorlatilag zéró, és reményeink szerint a nemrégiben ivarérett kan még nem párzott, azaz nem örökítette a hibás géneket.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993