Judit

2017.02.19.

Üdvözlöm! Kb 2 hete vettük észre a 11 éves ivartalanított golden retriever kutyusunk hátsó lábán, ahol előtte megvastagodott szürkés lett a bőr, hogy tömör, hólyagszerű egybefüggő képződmény keletkezett. Sajnos tegnap mintha egy újabb is növekedni kezdett volna. Nem fáj nem viszket, kutyus jókedvű, jó étvágyú. Mi lehet ez? Külföldön vagyunk vele, az itteni állatorvos azt mondta, hogy a felfekvést valami irritálta, és azért keletkezett. Tudnának segíteni, mi lehet ez? Leírni nehéz ezt a képződményt, fényképet tudnék küldeni, Köszönöm

Nagy- és főleg óriás testű kutyákon legtöbbször a könyök tájékon keletkezik a kemény felület miatti rossz keringés okán a  bőr leírt gyulladásos/degeneratív elváltozása (hyper/para keratózis), ami előrehaladottabb esetekben oldaliránybn is növekszik, a bőr felületéről elemelkedik, fekélyesedik, vérzik … Hasonló elváltozás a hátulsó végtagon is megjelenhet. Idősödő, túlsúlyos  kutyákon, akik többet fekszenek, esetleg a keringésük már nem az igazi  gyakrabban ill súlyosabb formában jelenik meg a leírt elváltozás. Tenni nem könnyű ellene, sokszor diéta, súlyvesztés, aktívabb életmód, a fekhely változtatása, a szív/keringés kivizsgálása és kezelése, valamint az elváltozott terület kezelése egyaránt szükséges a sikerhez.

Leírása alapján azonban részemről  lehet a leírt elváltozás helyi krónikus, hegszövet képződésével járó egyéb  bőrgyulladás, de akár bőrtumor is. Nem vállalkozom arra, hogy fénykép alapján eldöntsem a dilemmát – ezt lehet, hogy a részletes kivizsgálás mellett csak bőrbioptátum ill bőrkimetszés eredménye képes eldönteni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993