Farok vadász

2017.02.20.

Tisztelt doktor úr! Cicámnak néhány napja, (6-10) valami problémája van a farkával. Nem állandó jelleggel, de egyre sűrűbb alkalommal, úgy viselkedik mintha idegesíteni, zavarná a farka. Eleinte csak azt vettem észre, hogy figyeli ahogy a vége ide-oda mozog, majd mint valami játékra, “prédára” – hirtelen lecsap. Vagyis lecsapna mert ugye nem igazán éri el és így ebből kergetőzés lesz. Amit nem játékosan, inkább dühösen, ingerülten csinál. Újabban ennek az a vége, hogy mikor nagy nehezen eléri, akkor harapni és/vagy nyalogatni kezdi. Azért figyeltem fel erre elöszőr, mert harapdálás hatására morogva nyávogott. (mikor rálépnek a farkára) Majd ez az eset, mikor saját harapására morog, nyávog, kezdett rendszeressé válni és ma már egy nap többször is megesik ez a furcsa viselkedés. Egyébként nem látok rajta egyéb változást, sem a viselkedésében, sem a közérzetével kapcsolatban. Jó étvágyú, a hangulata a szokásos, csak a farka zavarja egyre jobban. “Megvizsgáltam” a farkát néhányszor, nem láttam, éreztem rajta semmi változást. Nem lógatja, nem sebes. Harapdálni, nyalogatni nem szokta más egyéb részét szokatlan módon, nem vakarózik. Csak a farka vége zavarja, de az egyre ijesztőbb módon. Mentális vagy szervi gond lehet ez? Kérem nyugtasson meg vagy javasoljon lépéseket! Köszönettel: Robert

Nem tudom megnyugtatni, lépéseket kell javasolnom. Főleg, ha ez a viselkedés nem megszokott, újszerű a cicától, szinte biztosak lehetünk abban, hogy valami zavarja, irritálja, azaz tünetként kell értékelnünk.

Sajnos lehetetlen megmondani, hogy mi a zavaró, irritáló, esetleg fájdalmat keltő ok. A leggyakrabban parazitás megbetegedések, neurológia-, ortopédiai betegségek, húgyúti rendellenességek váltják ki a leírt megfigyelést – de lehet akár onkológiai vagy egyéb betegség is. Állatorvosa a cica részletes kivizsgálásával tudja szűkíteni a kört, majd megtalálni az okot. Ezután a megoldásokat is megbeszélhetik.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993