tumor

2017.03.07.

Érdeklődni szeretnék, hogy mik a kutyám túlélési esélyei. Egy ideje kezdett a 9éves németjuhász kutyusunk hasa iperedni, előszőr azt hittük csak szimplán hízik mert kicsit többet evett a szokásosnál. Azután mikor picivel tovább növekedett szuka kutya révén, vemhességre gondoltunk. Viszont elkezdett nagyon sokat inni, enni nem tud vagy csak keveset. Sokszor morajlik a pocakja. SOkat pihen. Kivizsgálás soran egy kb. dinnye nagyságú daganatot találtak a hasüregében, elnyomva a beleit.A vizsgálat során, a kivizsgáló orvos nem tudta megmondani miből indulhatott ki, vannak-e áttétek. Érdemes-e megműttetni, vagy ne tegyük ki további fájdalmaknak a kutyusunkat? Egy aggódó, kétségbeesett gazdi.

Többféleképpen lehet gondolkodni.

1) A tumor kiindulási helyét, és az esetleges áttétek jelenlétét egésztest 3D képalkotókkal (CT, SPECT/CT, PET/CT) lehetne legpontosabban megmondani. Ilyen típusú vizsgálatokat néhány helyen végeznek itthon egyeztetett időpontokban, és ezek a vizsgálatok nem olcsók.

2) Ha nincs ilyen típusú vizsgálat, akkor is lehet végezni vizsgálatokat (hasi ultrahang, mellkasi röntgen, laborvizsgálatok …) amivel közelítő pontossággal meg lehet válaszolni a feltett kérdéseket, és a műtéti kilátásokat , esetleges egyéb kezelések esélyeit.

…. és természetesen lehet venni egy nagy levegőt, és megértve a műtét kockázatait, de azt is, hogy a műtét késleltetésével egyre csökkennek az esélyek és a dinnye méretű tumor jelenléte már középtávon is az állat életének a végét jelenti …  szóval …

3)  meg lehet kérni állatorvosát arra, hogy adjanak egy esélyt a kutyának és próbálják meg a műtéti megoldást (diagnosztikai laparatomia). Ebben persze benne van az is, hogy megoldhatatlan elváltozást találnak, ezesetben akár a műtőasztalon el lehet végezni az eutanáziát – de benne van az is, hogy egy hatalmas lép-, vagy petefészek tumort viszonylag egyszerűen eltávolítanak, és a kutyát ezzel meggyógyítják. Az eltávolított daganatból érdemes szövettani vizsgálatot is kérni.

Ha valóban tenni szeretnének a kutyáért, akkor legalább ez utóbbi esélyt meg lehetne adni neki.

Bejelentkezés

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993