Kutyuska

2017.03.08.

Tisztelt Dr. Úr! Kutyuskamnak (9,5 éves him stafi keverek)ver csopog a nemiszervebol, mar voltam vele 2x is orvosnal ( ultrahang, vervetel, vizelet vizsgalat volt) A problema kb. 3hete all fenn. 1x 150 mg-os Folxabactint 10 napig szedte, nem segített semmit a veres cseppek színe erősödött, vissza vittem az orvoshoz( sajnos a kutya nem viseli jol a vizsgalatokat, nem bánt senkit, de nagyon fél, nem egyszeru vele hiszen 38kg) Mikor vissza vittem a holyagjabol szeretett volna vizeletet mintát venni, de nem tudott mert a kutya elotte setaltatva volt , igy kipisilte magat, vegul adott egy erosebb 1000mg-os tsefalen antibiotikumot, valamint urocyt pasta szedeset javasolta a vizelet savanyitasara. már 4. Nap telik el, hogy szedi, de semmi változás. A kutya viselkedeseben semmi szokatlan nincs, jojedvu, jatekos, etvagyaval es az uritessel nincs gond. Az orvos szerint holyag gyulladasa van a vizelet vizsgálathoz én vittem mintát, abbol azt allapitotta meg, hogy gyullads van a szervezetében. A vérvétel eredménye nem utal semmilyen koros elvaltozasra. Az ultrahangos vizsgálatbol megallapitotta, hogy idézem, ,,hugyholyag: 0,62 cm falvastagság, koros elvalt. Nem látható. Echomentes vizelet. Prostata: homogen parenchyma , nagyság 5,31*4,06, tobb cystosus keplet is lathato. Vesék: normális echogenitasuak. Mellekvesek: elvaltozas nem lathato. Lép: megnagyobbodott, inhomogen szerkezetű, 4,5 cm-es goc lathato benne. A hasureg egyeb teruletein koros elvalt. Nem talalhato.” Javasolta a kasztraltatast, s a lépének kivételét. Hozzatette nem surgos, mert a kutya lathatoan jo allapotban van, s nem tudni h a lepe miota van ebben az allapotban, azt mondta eleg csak felevente ujra nezni, s ha valtozast eszlel akkor szukseges a muteti eltavolitas. Nem tudom, hogy ismet vissza vigyem e oda a kutyust, nagyon nagy stressz neki az, hogy a hatara fektetve le van fogva. Legetseges, hogy a prosztatajaval levo gond miatt van ez a probléma és az ivattalanitassal megszunne a ver csepegese? Nagyon dragak a gyogyszerek is, foleg ugy , hogy nem hasznalnak.

A leírásból nekem is az tűnik a leginkább valószínűnek, hogy prosztata gyulladás, ill. jóindulatú megnagyobbodás állhat a háttérben. A megnagyobbodott lépben látható 4.5 cm-es tumor is aggályos, természetesen.

Ennyi adat alapján sem túlzás a kasztráció és a lépeltávolítás elvégzése. Műtét közben lehetne steril vizelet mintát is venni, akár prosztata citológiai/szövettani mintát is, és a lép szövettani vizsgálatát is érdemes lenne elvégeztetni.

Állatorvosa ennél megfontoltabb javaslatot tett azzal, hogy kontrol vizsgálatot érdemes végezni a műtét eldöntése előtt. Ez is teljesen követhető tanács.

Sajnos egyszerűbb, stresszmentesebb, de még olcsóbb javaslatot sem tehetek ilyen helyzetben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993